Deşi nu este atât de mare, ca suprafaţă, precum SUA şi are o densitate dublă a populaţiei (faţă de SUA), Europa are de două ori mai mulţi lupi decât SUA, arată un studiu care susţine că marile carnivore revin în forţă pe teritoriul european, crescând în număr în special în arii neprotejate, unde coexistă cu oamenii.
Succesul acesta se datorează cooperării transfrontaliere, regulilor stricte şi atitudinii publice care a adus viaţa sălbatică înapoi în atenţia societăţii şi în apropierea ei, în loc să o alunge în izolare. Asta susţine studiul coordonat de profesorul Guillaume Chapron, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole – Centrul de Cercetare Grimsö, din Suedia. Echipa lui a analizat date din aproape toată Europa (mai puţin Rusia, Ucraina şi Belarus) referitoare la numărul indivizilor speciilor de urs brun, râs eurasiatic, gluton şi lup cenuşiu. Rezultatul muncii lor a fost publicat săptămâna trecută în revista Science şi spune că marile carnivore ale Europei sunt în regulă. Cu excepţia Belgiei, Danemarcei, Olandei şi Luxemburgului, fiecare ţară europeană cuprinsă în studiu are o populaţie stabilă şi capabilă de reproducere a cel puţin uneia dintre speciile analizate (cele patru carnivore).
Pe continent sunt 17.000 de urşi bruni, răspândiţi în 22 de ţări; 9.000 de râşi, în 23 de ţări; 12.000 de lupi cenuşii, în 28 de ţări (fiind considerată specia cu cea mai spectaculoasă revenire, dintre cele patru); glutonii trăiesc numai în clima rece scandinavă, aşa că Norvegia, Suedia şi Finlanda sunt singurele dintre ţările cuprinse în studiu care au această specie, cu un număr estimat de 1.250 de indivizi (din păcate, glutonii se confruntă cu riscurile aduse de schimbările climatice care le ameninţă stilul de viaţă dependent de frig). Studiul mai spune că, în Europa, sunt în declin specii de carnivore mici, spre deosebire de cele mari, care par să înflorească. Şi fac asta chiar în afara ariilor destinate protecţiei lor, mai spun cercetătorii. Desigur, asta înseamnă, inevitabil, confruntări cu oamenii, în special în zonele de creştere a animalelor. Însă metodele de prevenţie a atacurilor carnivorelor ajută, iar compensaţiile oferite fermierilor pentru pierderi, de către guverne, schimbă percepţia oamenilor faţă de vânarea acestor mari carnivore.
Sursa, foto şi mai multe detalii: LiveScience
Puteţi citi şi:
Cercetătorii au ucis 890 de lupi într-un experiment
O familie a crescut patru lupi ca animale de companie
Lupul a revenit în Cehia, după un secol de absenţă
Ce efect au lupii asupra ecosistemelor
Cel mai urât zoo din lume va fi închis
Dispariţia marilor prădători dăunează climei
FOTO Bărbatul care trăieşte cu lupii