Cum să tratezi o unghie ruptă sau desprinsă de carne (video)

0

La sfârşitul lunii mai, o femeie a intrat în secţia de urgenţă a unui spital din Kent, Marea Britanie, şi a cerut tratament pentru o unghie ruptă.Potrivit BBC, medicii nu au internat-o, ci au trimis-o politicos acasă. Citind abia acum ştirea, ne-am dat seama că ne-ar ajuta totuşi câteva ponturi pentru momentele în care ne prindem un deget de la mână în uşa salonului de manichiură – şi unghia se desprinde de sub piele – sau în care facem prostia de a scrijeli cu o unghie crescută neglijent o pată uscată de muştar de pe blugi, până o crăpăm. Doare ca naiba când ţi se rupe sau când ţi se desprinde o unghie, plus că nu se vindecă uşor. Dacă nu ai însă răbdare până se regenerează, există câţeva metode simple – printre care şi cea a “pliculeţului de ceai” – de a o tămădui şi a o ajuta să crească la loc, precum şi de a preveni viitoare incidente dureroase.

Un climat uscat sau scufundarea constantă în apă caldă pot face unghiile mai casante. Dacă ajungeţi să vă rupeţi o unghie, aveţi însă la dispoziţie câteva soluţii de ameliorare în aşteptarea unei plăci cornoase noi. Una dintre ele este să tăiaţi cât de mult puteţi din ea, pentru a o împiedica să se crape şi mai tare. O altă soluţie este să o fixaţi la loc cu bandă adezivă şi să tăiaţi din ea gradual pe măsură ce creşte, metodă care poate funcţiona şi în cazul unei unghii desprinse pe una dintre laturi. În acest din urmă caz mai puteţi face şi altceva: desprindeţi complet unghia cu o foarfecă şi o bandajaţi, caz în care nu vă rămâne decât să aşteptaţi să crească la loc. Dacă o unghie se crapă sau se desprinde din cauza unei infecţii, singura soluţie este să consultaţi un medic (şi să aveţi mai mult tupeu decât femeia din Kent; deşi se poate ca medicii s-o fi căutat totuşi de infecţii). Pentru a evita dezvoltarea unei astfel de infecţii, păstraţi locul din jurul unghiilor în permanenţă uscat.

În cazul unghiilor rupte (crăpate) mai funcţionează şi o combinaţie ce implică un pliculeţ de ceai, o scobitoare, o pilă de unghii şi un flacon de ojă/lac de unghii. Primul pas este să vă spălaţi pe mâini cu apă şi săpun şi să le lăsaţi să se usuce. Apoi tăiaţi o bucată din pliculeţul de ceai, din partea în care se îdoaie, şi ajustaţi-o la mărimea şi forma unghiei rupte. Îmbăiaţi bandajul astfel format şi regiunea din jurul unghiei cu ojă sau cu lac de unghii – în acest din urmă caz folosiţi o scobitoare pentru a unge uniform cleiul. Aşteptaţi până când oja sau lacul de unghii se usucă complet şi tăiaţi orice bucăţică din pliculeţul de ceai care se întinde dincolo de vârful unghiei. Şlefuiţi vârful unghiei cu partea aspră a pilei de unghii şi laturile cu partea fină pentru a integra mai bine bandajul (veţi înţelege mai bine în filmuleţul de mai jos). În cazul femeilor (şi nu numai), este recomandat să se aplice un al doilea strat de ojă, de data aceasta colorată, pentru a fixa şi mai bine bucăţica din pliculeţul de ceai şi a o ascunde. Aşteptaţi ca unghia să crească până reuşiţi să tăiaţi porţiunea afectată.

Dacă degetul care a suferit o ruptură de unghie vă doare, luaţi antiinflamatoare. Iar dacă aţi tăiat unghia afectată şi vreţi să crească mai repede la loc – în condiţiile în care unghiile cresc cu circa 0,1 milimetri pe zi, ceea ce înseamnă că se regenerează complet după maxim şase luni –, aplicaţi un întăritor de unghii pentru a le face mai puternice şi a le accelerea creşterea. Specialiştii recomandă să evitaţi produsele care conţin toluen-sulfonamidă, formaldehidă, alcool, acetonă sau dibutilfalat, substanţe chimice care slăbesc unghiile în loc să le întărească. În aşteptare, purtaţi încălţări care să nu vă stugrume şi vă tumefieze degetele de la picioare (în cazul în care unul din ele nu mai are unghie) sau mănuşi când spălaţi vase sau curăţaţi (dacă suferindul este un deget de la o mână) + pentru a preveni o posibilă infecţie. Ca îndemnuri de încheiere, tăiaţi-vă unghiile constant, să nu se prindă într-o pată uscată de muştar şi să se rupă, nu muşcaţi şi nu ronţăiţi din ele, pentru că şi asta le face vulnerabile la crăpături, şi trataţi-le constant cu creme ce conţin umectanţi ca ureea, fosfolipidele sau acidul lactic. Umectanţii reţin umezeala din unghii şi ajută la prevenirea crăpăturilor.

Urmăriţi mai jos metoda “pliculeţului de ceai”.

Surse: eHow, How Stuff Works

Foto: Flickr/Sarah Korf

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger