Cercetătorii au ucis 890 de lupi într-un experiment

1

O cercetare recentă, publicată în Canadian Journal of Zoology scoate la iveală un experiment cel puţin îndoielnic realizat de un grup de cercetători în conservarea biodoversităţii. Experimentul avea ca scop salvarea unor exemplare de karibu ameninţate, din regiunea Alberta, însă mijloacele prin care s-a realizat însă acest lucru au stârnit controverse aprinse. Pentru a proteja exemplarele de karibu, cercetătorii au ucis, printre alte animale, 890 de lupi, folosind puşti cu aer comprimat, caăcane şi momeală cu stricnină.

 

wolves

 

Potrivit The Huffington Post, operaţiunea de salvare a renilor canadieni a presupus eliminarea unui număr considerabil de lupi, însă folosirea unor metode ca otrăvirea animalelor a determinat moartea a multe alte animale. Printre acestea, s-au numărat 91 de corbi, 36 de coioţi, 31 de vulpi, 8 jderi, 6 râşi, 4 nevăstuici şi 4 pescăruşi albaştri.

Din studiul care trece în revistă desfăşurarea acestui experiment, aflăm câte ceva despre metodologie: “Haitele de lupi au fost localizate dintr-un elicopter şi, din fiecare haită au fost capturaţi câte unu sau doi lupi, cu ajutorul unor arme cu plase, fiecărui animal fiindu-i ataşat câte o zgardă de urmărire. Folosind un elicopter, am încercat apoi să eliminăm folosind mijloace letale toţi membri rămaşi în fiecare haită, prin puşti cu aer comprimat.” Totodată, “am amenajat puncte unde am amplasat momeli toxice, folosind stricnina, pentru a potenţa împuşcarea şi pentru a-i localiza pe lupii mai greu de găsit. Folosirea stricninei este permisă în Alberta pentru controlul animalelor prădătoare.”

În ciuda acestor măsuri drastice de conservare a populaţiilor de reni, exterminarea lupilor nu a dus la creşterea numărului de karibu. Acest tip de experiment ridică, înainte de toate, probleme importante legate de etica unui demers de conservare: Este justificată uciderea în masă a unor animale, pentru a salva alte specii? Totodată, metodele prin care lupii au fost ucişi diferă de procedurile eutanasiei, care presupun o moarte fără dureri. După părerea lui Paul Paquet, care colaborează cu Raincoat Conservation Foundation, acest tip de experiment demonstrează o lipsă de principii etice aplicate în proiecte de conservare, atât din partea cercetătorilor, cât şi a administraţiei care a autorizat un asemenea demers.

Sursa: Huffington Post

Puteţi citi şi:

Elveţia şi-a ucis ultimul urs, pentru că oamenii se temeau de el

Danemarca a interzis sacrificarea animalelor în scopuri religioase


Un comentariu

  1. Avand in vedere ca in multe tari populatia de lupi a fost vanata pana la extinctie,o redistribuire a efectivelor care pun in pericol alte specii, in zonele unde acestia au disparut este solutia cea mai buna. Nu mi se pare normal sa ucizi anumite animale in favoarea altora. Cine stabileste care populatie este mai importanta? Si pe ce criterii? Inteleg ca este un ecosistem in pericol, dar de obicei natura face alegerile cele mai bune, iar dezechilibrele apar de obicei datorita interventiei omului,in acest caz chiar si datorita ajutorului unor specialisti.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger