Aerul poluat este ”noul tutun”, avertizează Organizația Mondială a Sănătății

0

Simplul gest de a respira ucide anual 7 milioane de oameni, iar miliarde de oameni sunt afectați de aerul poluat.  Peste 90% din populația globală suferă din cauza poluării din aer, iar din ce în ce mai multe cercetări arată că aceasta afectează sănătatea oamenilor, în special pe cea a copiilor.

”Lumea a depășit problema tutunului. Acum trebuie să facem același lucru pentru ‚noul tutun’ – aerul toxic pe care miliarde de oameni îl respiră zilnic”, a spus dr.Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. “Nimeni nu poate scăpa de aerul poluat. Este o urgență tacită pentru sănătatea publică.”

Organizația Mondială a Sănătății găzduiește prima conferință globală legată de poluarea aerului și sănătate săptămâna aceasta în Geneva, care include o zi de acțiune în care se așteaptă ca țările și orașele să își ia noi angajamente pentru a reduce poluarea aerului.

Cei mai afectați de aerul toxic sunt copiii și bebelușii, a spus dr. Maria Neira, director OMS pentru sănătate publică și mediu, cu 300 de milioane trăind în locuri în care emisiile toxice sunt de șase ori mai mari decât recomandă directivele internaționale. Experții în sănătatea copilului sunt alarmați de legătura dintre aerul toxic și bolile respiratorii, cancer și probleme legate de inteligență. ”Trebuie să ne întrebăm ce le facem copiilor noștri, și mă tem că răspunsul este șocant de clar: le poluăm viitorul, iar acest fapt e foarte îngrijorător pentru noi toți”, a spus dr.Tedros.

El a mai spus: ”Un mediu curat și sănătos este singura și cea mai importantă condiție pentru asigurarea unei sănătăți bune. Prin curățarea aerului pe care îl respirăm, putem preveni sau măcar reduce o parte din riscurile cele mai mari pentru sănătate.”

OMS lucrează cu profesioniști din domeniul sănătății nu doar pentru a-și ajuta pacienții, dar și pentru a le da cunoștințele necesare pentru a susține decizii în politicile de sănătate precum eliminarea energiei din combustibili fosili. ”Nicio persoană, țară sau regiune și niciun grup sau oraș nu pot rezolva problema singuri/e”, a spus dr. Tedros. ”Avem nevoie de acțiuni și angajamente din partea tuturor.”

Global, odată cu scăderea fumatului, poluarea aerului cauzează acum mai multe decese anual decât tutunul. Oricum, cercetătorii cred că bolile produse de poluarea din aer, precum atacurile de cord și bolile pulmonare, sunt doar vârful aisbergului.

Cifra de 7 milioane de decese premature este cu siguranță o subestimare, deoarece include doar poluarea cu particule și cinci dintre cele mai puternic legate cauze de deces. Estimările care folosesc modele îmbunătățite indică o cifră totală de 9 milioane de decese de la poluarea cu particule.

Sursa: The Guardian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger