Zootopia: parcul zoologic în care animalele sunt libere

0

Un habitat în mijlocul naturii, populat cu elefanţi, girafe, urşi şi alte animale, pe care să le putem observa fără să fie ţinute în cuşti, fără să le deranjăm – sună de-a dreptul utopic, nu-i aşa? Dar proiectul acestui habitat există şi se numeşte Zootopia – un parc zoologic prietenos cu animalele, uman faţă de ele, conceput de Bjarke Ingels Group pentru Danemarca, scrie site-ul Inhabitat.

 

 

Acest parc zoologic va permite animalelor să trăiască în spaţii similare habitatelor lor naturale, fără gratii ale cuştilor care le fac nefericite, iar oamenilor le va permite să observe animalele în acest habitat, în siguranţă, plimbându-se printre ele. Cum anume ar urma să se întâmple asta? Intrarea în parc ar fi o curte protejată, rotundă, din care vizitatorii îşi aleg direcţia de mers, în funcţie de “continentul” pe care vor să îl viziteze. Animalele pot fi observate şi din curte, dar şi mai de aproape. Parcul ar urma să fie împărţit în trei zone separate – Asia, Africa şi America, iar opţiunile de mişcare ale vizitatorilor ar fi mai multe: ar putea face un tur cu barca în Asia, unul pe două roţi în Africa sau unul aerian pe deasupra Americii. În acest fel, ar putea observa şi mai bine animalele, în mediul lor natural.

 

stire 1 aug zoo 2

 

Căminele animalelor ar urma să fie construite în spaţii inspirate din habitatul lor natural, fără cuşti, gratii, ci numai cu materiale care, în mod normal, le-ar înconjura şi în sălbăticie. Astfel, elefanţii ar umbla liberi prin câmpuri de orez, urşii ar avea locul de hibernare în colibe de buşteni, iar panda ar avea colibe de bambus. Proiectul celor de la BIG a fost realizat pentru parcul zoologic Givskud Zoo, cu scopul de a crea “cel mai bun şi mai liber mediu posibil pentru animale şi pentru relaţionarea lor între ele şi cu oamenii”. Cum anume şi când va deveni realitate acest parc zoologic, încă rămâne de văzut, dar conceptul este cel puţin interesant – într-adevăr, o zootopie.

 

stire 1 aug zoo 4

stire 1 aug zoo 5

 

Mai multe detalii: BIG

 

Sursa: Inhabitat

Foto: BIG

 

Puteţi citi şi:

În spatele gratiilor – animale prizoniere ale vieţii de la zoo

FOTO În lumea nevăzută a urşilor panda

Un zoo din Franţa va folosi fecalele urşilor panda pentru electricitate

Născut pentru a fi liber

Cel mai urât zoo din lume va fi închis

Dispariţia marilor prădători dăunează climei

O grădină zoologică daneză, criticată pentru disecarea unei girafe de faţă cu copii

Ce ascunde una dintre cele mai populare emisiuni de pe Animal Planet

Un ofiţer italian, dat în judecată după ce a salvat viaţa unei pisici în Kosovo

Ecoturismul, o soluţie pentru salvarea lemurienilor de la dispariţie


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger