Ce alimente puteți consuma după expirarea termenul de garanție

7

Vi s-a întâmplat vreodată să găsiți ceva de mâncare în frigider și să vă bazați mai degrabă pe miros, nu pe termenul de expirare? Poate că unii dintre noi respectă cu sfințenie aceste date înscrise pe ambalaj, însă cu siguranță alții se lasă mai degrabă conduși de propriile simțuri. În condițiile în care jumătate din mâncarea lumii ajunge la coșul de gunoi, specialiștii din spatele unor site-uri precum StillTasty.com susțin că anumite alimente pot fi consumate fără probleme, chiar dacă au trecut câteva zile de la termenul indicat de producător. Vă invităm să vedeți care sunt aceste alimente.

 

Frișca

Dacă vorbim de frișca lichidă, cumpărată la cutie, aflăm că aceasta poate rezista cu până la trei luni după termenul de expirare.

Untul

Potrivit StillTasty.com, untul obișnuit este în continuare bun de mâncat pentru încă două săptămâni de la data înscrisă pe ambalaj.

Cafeaua

Un pachet de cafea măcinată deschis poate fi folosit cu până la trei-cinci luni de la data de expirare, însă dacă vorbim de cafea boabe, aceasta își poate depăși  termenul și cu șase luni.

Pastele făinoase

Nu ne vom hazarda să spunem că pastele sunt nemuritoare, însă, dacă e să ne încredem în sfaturile specialiștilor, acestea mai pot și mâncate și la un an după termen. Atenție: este vorba de paste uscate.

Siropurile

Chiar dacă siropurile își pot schimba culoarea de-a lungul timpului, devenind mai întunecate, ele nu au, propriu-zis, termen de expirare. Puteți bea altfel sirop găsit în spatele cămării, fără să vă temeți de reacții adverse.

Ceaiul

Fie că e vorba de ceai la pliculețe sau ceai vrac, îl puteți prepara chiar dacă acesta este expirat de maxim șase luni.

Condimente

În afară de mentă, s-ar părea că mai toate condimentele au o durată de viață considerabilă, putând fi utilizate și la doi-trei ani de la termenul de expirare înscris pe ambalaj.

Muștarul

Un borcan de muștar poate rezista și unu sau doi ani peste data de expirare. Perioada de prelungire a vieții depinde însă de condițiile în care a fost ținut: dacă a stat în frigider, cu capacul pus, borcanul vă poate scoate din încurcătură și la doi ani după termen.

Mierea

Mierea este un aliment care nu expiră, practic, niciodată. Conținutul scăzut de apă o transformă într-un mediu deloc propice bacteriilor, astfel încât ea are o viață extrem de lungă, chiar dacă se zaharisește.

Oțetul

Nici oțetul s-ar părea că nu expiră niciodată, indiferent de schimbările de culoare pe care le-ar putea traversa.

Smântâna

Dacă păstrați smântâna într-un recipient închis etanș în frigider, aceasta este încă bună de mâncat încă cel mult două săptămâni de la termenul de expirare.

Laptele de soia

Păstrat la rece, laptele de soia mai poate fi consumat și la 7-10 zile de la termen.

Murăturile

Un borcan de murături, chiar dacă a fost deschis, rezistă în frigider chiar și un an, la fel ca și măslinele sau caperele în saramură.

Untul de arahide

Ținut în frigider, un borcan cu unt de arahide poate rezista până la trei luni de la termenul de garanție, păstrându-și proprietățile.

Maioneza

Un borcan de maioneză din comerț, dacă este păstrat în frigider, poate rezista până la trei luni peste data de expirare.

Iaurtul

Iaurtul poate fi consumat și după 7-10 zile de la termenul de garanție. Vă recomandăm însă să vă folosiți simțul olfactiv pentru evaluare.

Laptele pasteurizat

O cutie de lapte pasteurizat poate fi consumată la maxim 7 zile de la data de expirare, iar dacă a fost ținută în congelator, poate rezista și trei luni de la termen.

Ouăle

Chiar dacă sună greu de crezut, ouăle sunt bune și la 3-5 săptămâni de la termenul înscris pe ele. E important însă să nu fie păstrate în suporturile de pe ușa frigiderului, ci în cea mai rece parte a acestuia.

Uleiul de măsline

Dacă este ținut în frigider, sau pur și simplu într-un loc răcoros și întunecat, uleiul de măsline poate rezista până la 18-24 de luni de la termenul de expirare.

Ketchup-ul

Ketchup-ul este încă bun și sigur de mâncat, chiar și la șase luni după expirare, atâta vreme cât este păstrat în frigider.

 Sursa: Huffington Post

Foto: Weiku.com

 


7 comentarii

 1. @MIKKKA
  se cheama marja de eroare 🙂
  sa zicem ca pui deoparte 5, 10 … 100 de bucati de orice aliment primul dintre ele care se strica va dicta termenul de expirare, de geaba restul rezista mai mult, nici o compaine nu risca sa fie dat in judecata din cauza alimentelor stricate inca valabile.

  daca ai citit atent, se specica ca ar putea rezista (nu se garanteaza) si in conditii speciale. de ex ouale .. cate persoane tin ouale in frigider si nu pe usa acestuia?

 2. Trebuie sa fii nebun sa te bazezi pe ce spun astia. Mai ales in cazul oualelor. Tu, care ai scris idiotenia asta, te-ai risca pe bune sa consumi toate produsele de mai sus expirate ? Poate se iau copii dupa voi nenorocitilor, numai cretinitati postati.

 3. Se posteaza nu-i vorba, prostii (pt cei ce nu stiu sa citeasca printre randuri si sa selecteze informatia! – se cauta mura in gura si in rest, na ce sa faci? critici – sa creezi impresia ca stii tu ce stii. Punct si de la capat!), dar trebuie citite si comentariile ce au o incarcatura normala de tampenie nonsalanta, de nonsens.

 4. Oule le poti testa cufundandu-le in apa. Daca plutesc sunt alterate. Daca se duc la fund, sunt comestibile. La fel, iti poti da seama cat de vechi este, in fct de cat de vertical sau orizontal sta pe fundul vasului cu apa.

 5. 1. Oale daca plutesc nu inseamna ca sunt alterate ci deshidratate, coaja este permeabila (puii respira si in ou), daca le tii in punga in frigider oale nu vor pluti niciodata, si da, se pot consuma si dupa cateva saptamani de la expirare daca au fost corect pastrate.
  2. Toate alimentele se pot consuma dupa perioada de valabilitate daca inca de la data productiei au fost corect pastrate si au ambalajul intact.
  3. Congelarea poate prelungi foarte mult perioada de valabilitate, in schimb decongelarea si recongelarea scade foarte foarte foarte mult perioada de valabilitate.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger