Gleaner's Kitchen: un proiect de food sharing care îmbină freeganismul cu arta culinară

0

Maximus Thaler este student la Universitatea Tufts (SUA) şi, împreună cu prietenii săi, merge în fiecare seară în zonele cu supermarketuri şi magazine alimentare din împrejurimile oraşului Boston, de unde recuperează, din tomberoanele cu gunoi, alimente încă bune de consumat. Tot ceea ce adună dă mai departe gratuit, prin intermediul Gleaner’s Kitchen, un proiect care se desfăşoară în apartamentul lui.

 

 

Alimentele sunt pregătite sub formă de varietăţi de feluri de mâncare şi donate ca atare celor înfometaţi, totul fără niciun cost. Thaler şi prietenii săi recuperează din gunoaie fructe, legume, mâncare semi-preparată, toate aruncate pentru că se apropia termenul de expirare înscris pe ambalaj. În unele nopţi, spune studentul, adună mâncare în valoare de mii de dolari. „Ne mirăm chiar şi noi de ce găsim uneori”, a mărturisit acesta; potrivit datelor statistice ale National Resources Defense Council din SUA, magazinele alimentare aruncă, în fiecare noapte, hrană în valoare de 2.300 de dolari.

Proiectul Gleaner’s Kitchen funcţionează ca o cafenea freegană şi întreaga operaţiune de pregătire a mâncărurilor are loc în apartamentul lui Thaler. Tânărul şi-a postat proiectul pe platforma Kickstarter şi speră să obţină donaţii suficiente încât să deschidă o cafenea adevărată, unde oricine să vină să mănânce gratis, pentru că aprovizionarea localului ar fi făcută în acelaşi sistem de recuperare a hranei aruncate de supermarketuri. „Ceea ce fac eu este un experiment, nu am de gând să încep o afacere din asta. Nu este vorba de a face bani. Scopul nu este profitul, ci de a dovedi că este posibil”, spune Thaler. „Vrem să demonstrăm că este posibil să hrăneşti sute de oameni cu mâncare bună fără bani”, susţine el.

 

Sursa şi foto: TreeHugger


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger