33 de oraşe americane interzic oamenilor să ofere hrană celor fără adăpost

5

În multe din oraşele lumii, persoanele de adăpost au parte nu doar de stigmatizare şi greutăţile unei vieţi precare, ci şi de un climat ostil alimentat de autorităţi. Dacă, de pildă, la Budapesta, persoanele fără adăpost sunt în afara legii, iar legea deşeurilor le interzice să adune de pe stradă obiecte voluminoase aruncate de alţi locuitori, mai nou, 33 de oraşe americane au interzis cetăţenilor să ofere mâncare oamenilor străzii. Cei care donează alimente nevoiaşilor sunt ameninţaţi cu amenzi sau chiar cu închisoare.

 

boy-giving-food-to-homeless-man-THANKSGIVING

 

Autorităţile din cele 33 de oraşe, printre care se numără Daytona Beach, Florida; Raleigh, N.C.; Myrtle Beach, S.C.; şi Birmingham, Alabama au decis să pedepsească persoanele care îşi ajută semenii defavorizaţi, fără a propune însă o soluţie alternativă la problema oamenilor străzii. Potrivit unui articol de pe NBC, Debbie şi Chico Jimenez au primit o amendă în valoare de 2.000 de dolari pentru că au oferit hrană unor persoane fără adăpost în parcul central din Daytona Beach. Cei doi au refuzat să plătească amenda, însă acest tip de măsuri câştigă din ce în ce mai mult teren, scoţând la iveală un conflict major între viziuni, căruia îi cad victime persoanele deja vulnerabile. Dacă soţii Jimenez, împreună cu alţi locuitori ai oraşului, susţin că administraţia are obligaţia de a oferi ocazional mese oamenilor străzii şi că aceştia din urmă au dreptul să folosească parcurile comunităţii, la fel ca oricare alt cetăţean, municipalitatea susţine că oferirea hranei către aceşti oameni amplifică problema oamenilor fără adăpost, iar prezenţa lor în parcuri îi sperie pe alţi locuitori. 

În oraşul Hayward, California, de pildă, cei care îşi doresc să le ofere mâncare oamenilor străzii trebuie mai întâi să obţină permisiunea din partea departamentului de sănătate publică. Acesta trebuie să testeze în prealabil dacă hrana oferită este de bună calitate şi corespunde criteriilor de siguranţă. Dacă alimentele întrunesc aceste condiţii, donatorii pot primi un permis prin care pot oferi, legal, hrană nevoiaşilor, însă doar în anumite zile şi perioade ale lunii.

Michael Stoops, director al organizaţiei National Coalition for the Homeless, spune că “Oamenii străzii sunt vizibili peste tot în oraşele Americii. Administraţiile sunt de părere că, dacă nu le mai oferă acestora hrană, ei vor pleca. Însă, desigur, nu se întâmplă asta. Vrem ca administraţiile să înceteze această practică. Susţinem dreptul oamenilor de a-şi împărţi mâncarea cu semenii lor.”

Sursa: AATP.org


5 comentarii

  1. Daca nu iti da nimeni mancare, o sa fi nevoit sa te apuci sa ti-o castigi singur. Mi se pare o decizie perfect rationala. Daca se invata cu cersetoria, asa vor trai de acum incolo. Am o prietena care si-a pierdut locul de munca si casa, a devenit om al strazii si face aproape 200 de lei in fiecare zi ( intr-o luna slaba a strans 400 de dolari, dar in cele bune castiga chiar si 3000 de dolari). Are sens sa adaug ca la un moment dat si-a gasit un job, doar ca era atat de stresant si slab platit ( facea banii dintr-o luna de munca in 5 zile de cersit ) incat a renuntat si a “re-devenit” cersetoare ? Ce credeti ca s-ar intampla daca nimeni nu i-ar mai da bani ? Simplu: s-ar apuca de munca serioasa. Cred ca e evident deja ca de acum 4 ani de cand a devenit cersetoare si-a luat un apartament la marginea Bucurestiului ( ea cersind prin centru / Dorobanti si alte zone cu persoane bogate ).

    • Ce se intampla in cazul in care ai datorii la o banca, fiindca trecand prin nu stiu ce circumstante, ti-ai pierdut jobul si banca ti-a luat casa, ramanand dator cu inca nu stiu cate zeci de mii de dolari? Caci daca e sa te angajezi, banii iti sunt luati in automat direct din cont, pana achiti datoria. Ce faci atunci, muncesti ca un sclav pentru banca, sau traiesti cum poti? Si, sincer nu stiu din ce lume vii tu, Andrei, ca in lumea mea un job ti-l gasesti cam greu. Iar de obicei cand gasesti un job, vine cu colier de sclav. Ah, si nu vreau sa fiu inteles ca incurajez oamenii sa fie cersetori. Tre’ sa se inteleaga faptul ca sistemul nu merge. Iar cum noi toti suntem sistemul, suntem responsabili sa gasim alternative pentru toate tipurile de personalitati ale oamenilor. Educatie pentru toti in primul rand.

  2. Din pacate , cea mai la indemana metoda a cersetorilor de a face bani pentru mancare , droguri sau mai stiu eu ce , este nu sa mearga la munca precum restul lumii..pur si simplu se vor apuca de talharit ! Niciodata un om al strazii nu va redeveni om intreg fara ajutor o perioada luuunga de timp..

  3. Andrei esti un cocalar retardat handicapat prost de bubui. Sper sa ajungi intr-o asemenea situatie si samori de foame ca nu iti va da nimeni,. BU RETARDAT IDIOT CE ESTI

  4. Andrei esti un cocalar retardat handicapat prost de bubui. Sper sa ajungi intr-o asemenea situatie si samori de foame ca nu iti va da nimeni,. BOU RETARDAT IDIOT CE ESTI

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger