Ce spun amprentele noastre despre noi: sexul, dacă ne drogăm sau ce am mâncat la prânz

0

Poliţia din toată lumea se foloseşte de analiza amprentelor pentru identificarea suspecţilor încă din secolul al XIX-lea, dar există lucruri pe care nici măcar tehnologia modernă nu le poate face – spre exemplu, să reconstituie o amprentă neclară. Iar când suspectul nu se află în baza de date, degeaba ai amprentele lui, tot nu îl poţi identifica. Un studiu-pilot realizat în Marea Britanie arată că există, însă, multe alte informaţii care pot fi obţinute dintr-o amprentă, nu doar confirmarea unei identităţi, scrie Geek.

 

 

Astfel, susţine studiul-pilot, o amprentă ne poate spune sexul unei persoane sau ce a mâncat la prânz. Cercetarea este coordonată de oamenii de ştiinţă de la Sheffield Hallam University, care lucrează împreună cu poliţia din West Yorkshire. Ei analizează ce substanţe au fost pe degetul unei persoane care şi-a lăsat undeva amprenta. Cu ajutorul unor măsurători speciale, echipa poate identifica urme, fie şi firave, de proteine sau compuşi farmaceutici, într-o amprentă. Semnătura chimică lăsată pe degetele noastre este, apoi, desluşită cu ajutorul unor operaţiuni specifice (ionizarea mostrei şi accelerarea moleculelor într-un câmp magnetic).

Rezultatul poate dezvălui genul unei persoane, boli de care suferă, dacă consumă droguri sau nu sau ce anume a mâncat la ultima masă (deocamdată, cel puţin, este vorba de posibilitatea de a identifica doar anumite alimente, dar tehnica se va dezvolta). „Studiul oferă rezultate care au nivelul de acurateţe necesar pentru a putea fi utilizate în cercetarea criminalistică”, susţine coordonatorul proiectului, Neil Denison. Desigur, procedura dezvoltată de echipa sa va trece prin multe teste înainte să fie probă admisă de o instanţă de judecată, dar Denison crede că asta se va întâmpla în următorii câţiva ani, chiar dacă, la început, nu va fi folosită foarte des – deoarece procedura de analiză este mult mai scumpă decât o simplă analiză a amprentelor. Astfel, crede el, procedura va fi folosită numai în cazul unor infracţiuni extrem de grave.

 

Sursa şi foto: Geek

 

Puteţi citi şi:

Ecranul tactil care recunoaşte amprentele, varianta „după standardele FBI”

Bisturiul inteligent care detectează cancerul

După moarte, rămăşiţele oamenilor ar putea salva recife de corali


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger