Bloggeriţa pakistaneză Malala Yousafzay, printre laureaţii Nobelului pentru Pace

0

Comitetul Nobel a decis să decerneze premiul pentru pace de anul acesta activiştilor Kailash Satyarthi şi Malala Yousafzay, preţuindu-le lupta împotriva oprimării copiilor şi tinerilor şi pentru dreptul tuturor la educaţie. Copiii ar trebui să meargă la şcoală, spun membrii comitetului, şi să nu fie exploataţi financiar.

 

 

Kailash Satyarthi, în vârstă de 60 de ani, este un activist indian care şi-a pus viaţa în slujba a milioane de copii din India şi din întreaga lume care au fost forţaţi să intre în sclavie, scrie Huffington Post. Fost inginer electric, Satyarthi a participat la mai multe demonstraţii paşnice şi proteste împotriva exploatării copiilor, a organizat raiduri împotriva fabricilor în care aceştia erau obligaţi să muncească şi a contribuit la eliberarea şi reabilitarea a mii de copii. Indianul a înfiinţat şi organizaţia Rugmark, care încearcă să-i salveze pe copiii care muncesc forţat în industria covoarelor, şi conduce în momentul de faţă un conglomerat de 2.0000 de organizaţii sociale şi sindicate muncitoreşti din 140 de ţări – Global March Against Child Labor.

Malala Yousafzai, acum în vârstă de 17 ani, a devenit cunoscută iniţial publicului din Pakistan sub pseudonimul de Gul Makai, o fetiţă de 11 ani care îşi descria viaţa sub regimul taliban, într-un jurnal dictat unui corespondent BBC şi publicat de site-ul BBC în limba urdu. În 2011, a primit Premiul Naţional pentru Pace al Tineretului din Pakistan şi a fost nominalizată la Premiul Internaţional pentru Pace al Copiilor. În octombrie 2012, a fost împuşcată în cap de talibani în autobuzul cu care venea de la şcoală. A supravieţuit în mod miraculos şi, din Birmingham, unde s-a recuperat după multiple intervenţii chirurgicale, Malala şi-a continuat campania pusă în slujba educaţiei. “Ei pot împușca doar un corp, nu și visurile mele”, a spus bloggerița pakistaneză, referindu-se la talibani. “M-au împușcat pentru că voiau să-mi spună ‘vrem să te omorâm și să-ți oprim campania’, dar au făcut cea mai mare greșeală: doar m-au rănit și mi-au transmis prin acel atac că până și moartea mă sprijină, că nici măcar moartea nu vrea să mă ucidă”. Fata a înființat The Malala Fund, o organizație care le ajută pe fete să meargă la școală și le promovează dreptul la educație și a scris o carte din care am publicat și noi un fragment.

Comitetul Nobel consideră important că un hindus și un musulman, un indian și un pakistanez s-au alăturat unei lupte comune pentru educație și împotriva extremismului. Mulți alți indivizi și multe alte instituții din comunitatea internațională au contribuit de asemenea. S-a calculat că există 168 de milioane de copii care muncesc forțat de-a lungul lumii. În 2000, cifra era cu 78 de milioane mai mare. Lumea s-a mai apropiat puțin de obiectivul de a elimina munca forțată a copiilor – Comitetul Nobel.

 

Puteți citi și:

Un cercetător german născut în Arad, printre laureații Nobelului pentru Chimie

Nobelul pentru fizică din acest an merge la inventatorii ledului cu lumină albastră


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger