Un tribunal din nord-vestul Pakistanului a condamnat 10 bărbaţi la închisoare pe viaţă pentru că au contribuit la atacul asupra activistei pentru educaţie Malala Yousafzai, scrie BBC News. Bloggeriţa pakistaneză, care avea 15 ani la acea vreme, a fost împuşcată în cap în 2012, în autobuzul cu care mergea la şcoală. Anul trecut, a câştigat Nobelul pentru pace după ce a militat pentru dreptul copiilor la educaţie, cu riscul propriei vieţi.
La 9 octombrie 2012, Malala şi două colege de clasă de-ale ei au fost împuşcate de talibani în valea Swat din nord-vestul Pakistanului. Potrivit Washington Post, atacatorii au fost identificaţi anul trecut, armata pakistaneză spunând că erau membri ai grupării talibane “Shura”. Ataullah Khan, un militant în vârstă de 23 de ani, a fost identificat într-un raport al poliţiei la momentul atacului, însă nu apare pe lista celor 10 condamnaţi de astăzi. De altfel, niciunul dintre cei patru sau cinci bărbaţi care au atacat-o pe Malala nu s-a numărat printre ei, însă cei 10 ar fi avut un rol în plănuirea şi executarea asasinării fetei, scrie Deutsche Welle. Oficialii pakistanezi cred că liderul taliban Mullah Fazlullah ar fi ordonat atacul. În prezent, se crede despre el că ar fi în Afganistan.
Tribunalul din Swat care s-a pronunţat asupra cazului a fost criticat pentru lunga investigaţie. “E o problemă tipică pentru Pakistan”, a spus politologul pakistanez Hasan-Askari Rizvi pentru Daily Beast în 2012. “Nu se fac investigaţii adecvate la noi, procurorii noştri nu sunt suficient de dotaţi pentru a trata cazurile de terorism şi nu există un sistem de protecţe a martorilor, aşa că nu vorbeşte nimeni”. Unii aleg să nu vorbească pentru că simpatizează cu atacatorii. “Oamenii nu vor să vorbească împotriva lor pentru că le susţin ideologia”, a mai spus Rizvi. “În aceste cazuri, mulţi martori aleg să ascundă dovezi”.
Malala Yousafzai, acum în vârstă de 17 ani, a fost tratată în Marea Britanie pentru leziunile suferite în urma atacului şi locuieşte în prezent cu familia în Birmingham. Nu se pot întoarce în Pakistan din cauza ameninţărilor cu moartea. Fata a scris o carte în urma experienţei ei, “Eu sunt Malala”, din care am publicat şi noi un fragment şi în care vorbeşte de puterea educaţiei în Pakistan, educaţie ameninţată de grupările extremiste, iar anul trecut s-a numărat printre câştigătorii Nobelului pentru pace.