Nobelul pentru fizică din acest an merge la inventatorii ledului cu lumină albastră

0

Premiul Nobel pentru fizică a fost acordat în acest an oamenilor de ştiinţă care au inventat ledul albastru (“diode emiţătoare de lumină albastră”), care ajută la economisirea energiei. Cei trei oameni de ştiinţă astfel recompensaţi sunt Isamu Akasaki şi Hiroshi Amano din Japonia şi Shuji Nakamura de la Universitatea din California.

 

 

Munca lor a ajutat la crearea ledurilor albe standard din prezent, surse de lumină “cu durată de viaţă mai lungă şi mai eficiente decât alte surse”. Cei trei au lucrat atât separat, cât şi în echipă, pentru a crea ledul albastru, de la începutul anilor 1990. Înainte de asta, ştiinţa crease ledul verde, dar eforturile de a crea ledul albastru au fost în van timp de decenii. În onoarea oamenilor de ştiinţă, comitetul Nobel a explicat că spiritul acestei distincţii este de a recompensa o invenţie care foloseşte pe scară largă umanităţii, notând că invenţia celor trei a fost “revoluţionară”.

“Dacă secolul 20 a fost al becurilor incandescente, secolul 21 va fi luminat de leduri”, mai consideră comitetul. Invenţia celor trei are potenţial real să ajute la economisirea resurselor energetice şi, în plus, mai subliniază motivarea comitetului, “ledul poate îmbunătăţi calitatea vieţii pentru 1,5 miliarde de oameni din lume care nu au acces la reţele de curent, pentru că poate fi alimentat cu energie solară ieftină, produsă local. Inventarea ledului albastru s-a produs acum 20 de ani, dar deja a contribuit la crearea luminii albe într-o manieră total nouă, care ne este benefică tuturor”. Cei trei oameni de ştiinţă vor împărţi premiul de 1,1 milion de dolari, care le va fi înmânat oficial pe 10 decembrie, la Stockholm.

 

Mai multe detalii: 2014 Nobel Prize in Physics

 

Sursa şi foto: New York Times

 

Puteţi citi şi:

Premiile IgNobel sau de ce sunt bananele alunecoase când călcăm pe ele

“Nobelul” în matematică, decernat unei femei pentru prima dată

Cel mai sărac preşedinte din lume, nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger