Laureata Nobel Malala Yousafzai speră să fie premier al Pakistanului

0

Ieri, înainte să-i fie înmânat Nobelul pentru Pace, pe care îl împarte cu indianul Kailash Satyarthi, activista pakistaneză Malala Yousafzai a spus pentru BBC News că speră să urmeze o carieră în politică după terminarea studiilor în Marea Britanie şi poate chiar să ajungă premier al Pakistanului. Malala a fost împuşcată în cap de talibani în octombrie 2012 pentru că a militat pentru dreptul la educaţie al fetelor din ţara ei natală, fiind cel mai tânăr laureat al Nobelului de până acum.

 

 

“Vreau să îmi slujesc ţara iar visul meu e ca ţara mea să devină dezvoltată şi să văd că toţi copiii primesc educaţie”, a spus activista. Malala e inspirată în noua ei misiune de Benazir Bhutto, o femeie care a avut două mandate de premier al Pakistanului înainte să fie asasinată, în 2007. “Dacă aş putea să-mi slujesc mai bine ţara intrând în politică şi devenind premier, atunci voi alege cu siguranţă asta”. Tânăra de 17 ani spune că Nobelul pe care l-a câştigat alături de un alt militant pentru drepturile copiilor i-a dat mai multă speranţă şi mai mult curaj: “(…) mă simt mai puternică acum pentru că văd atât de mulţi oameni care sunt alături de mine”.

De cealaltă parte, Kailash Satyarthi a spus că Nobelul îi permit să-şi continue munca împotriva sclaviei cu copii. “E important pentru mine, dar mai important pentru milioanele de copii care încă suferă…Copiii care sunt vânduţi şi cumpăraţi ca nişte animale în toată lumea, nu doar în India”. Activistul a mai spus că acţiunile sale pentru apărarea drepturilor copiilor a fost foarte periculoasă. “Puteţi găsi cicatrici pe corpul meu de la picioare până la cap. Am fost atacat în repetate rânduri, ultima oară fiind în 2011”. Traficanţii cu care a avut de-a face erau oameni “foarte puternici”, “cu multe relaţii”, doi dintre colegii lui fiind ucişi în timpul acţiunilor.

Malala Yousafzai s-a arătat dezamăgită de faptul că premierii Indiei şi Pakistanului nu au participat la ceremonia de înmânare a Nobelului. 

 

Puteţi citi şi:

Bloggeriţa pakistaneză Malala Yousafzay, printre laureaţii Nobelului pentru Pace

“Eu sunt Malala”. Povestea bloggeriţei pakistaneze care a fost împuşcată în cap de talibani

Bloggeriţa Malala Yousufzai îşi recapătă viaţa, după ce a fost împuşcată în cap de talibani

Bloggeriţa de 14 ani, câştigătoare a Premiului pentru Pace, împuşcată de talibani


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger