O femeie fără școală și copii din statul indian Karnataka a devenit o legendă după ce a crescut 284 de copaci banyan, pe o bucată de pământ de cinci kilometri, ca și cum ar fi fost copiii ei, scrie Al Jazeera. Pe măsură ce copacii pe care i-a plantat împreună cu soțul ei au crescut în înălțime, a crescut și notorietatea lui “Saalumarada” Thimmakka, după viața căreia s-a turnat recent un film cu același nume.
Thimmakka spune că ea și soțul ei au avut grijă de copaci ca de niște copii ani la rând, protejându-i de pericolele mediului înconjurător până când au crescut uriași și independenți. Asta i-a atras supranumele de “Saalumarada”, care înseamnă rând de copaci în limba locală. Femeia susține că are 101 ani, însă nu există vreun certificat de naștere sau alt document care să dovedească asta. Aprecierea timpului este o aproximație generală în cazul ei și al multor femei analfabete din satele Indiei. Thimmakka s-a căsătorit în sânul unei familii modeste de țărani cu pământ, analfabetă și dominată de socrii ei, situație întâlnită la majoritatea femeilor indiene care se căsătoresc în stil tradițional, și a fost nevoită să-și ia viața în piept pentru a supraviețui. Viața nu e simplă pentru o femeie indiană care nu poate avea copii, iar pentru o noră din lumea rurală a Indiei ca Thimmakka, e și mai grea.
Femeia spune că a fost tratată ca o menajeră, muncind de dimineață până noaptea și făcând munci grele. A găsit însă un sprijin în soțul ei, Bekal Chikkayya, mai sensibil decât ceilalți membri ai familiei sale, pentru că se bâlbâie și e nevoit să îndure batjocura oamenilor din jurul lui. Într-o zi, își amintește Thimmakka, cei doi s-au gândit să planteze copaci și să aibă grijă de ei ca și cum ar fi fost copiii lor. Câțiva ani mai târziu, soțul ei a murit, iar Thimmakka a fost obligată să trăiască într-o colibă dărăpănată, izolată de societate, și asta pentru că era văduvă – statut stigmatizat în cercurile conservatoare indiene. Până atunci, copacii ei crescuseră foarte mult. “Niște rude de-ale mele au vrut să pună mâna pe mica mea parcelă de pământ și au încercat toate metodele pentru a face asta”, spune femeia. “Până la urmă au reușit, plătindu-mi o sumă mică de bani.” Soarta ei avea însă să se schimbe.
La alegerile federale din 1996, H D Deve Gowda, un politician din statul Karnataka, unde trăia Thimmakka, a fost ales în mod neașteptat prim-ministru al Indiei. Acesta și asociații lui au fost impresionați de povestea lui Thimmakka, scrisă cam în același timp de un jurnalist local, și au chemat-o la New Delhi pentru a-i înmâna o distincție națională, un eveniment care i-a schimbat viața pentru totdeauna. De atunci, femeia a primit o grămadă de premii, a fost felicitată de mai multe guverne, de activiști de mediu și organizații grassroots. Guvernul i-a dat pământ și i-a construit o casă, unde locuiește în prezent. După 17 ani, premiile continuă să curgă, însă Thimmakka se gândește în continuare la traiul ei de zi cu zi, spunând că oamenii o onorează cu diplome și medalii, dar nu și cu bani. Câteodată chiar crede că unii se folosesc de ea pentru a obține fonduri pe care le țin doar pentru ei.
Citiți întreaga poveste pe Al Jazeera.
Puteți citi și: