Una dintre cele mai mari piețe de fildeș din SUA ar putea interzice în sfârșit comerțul cu componente animale

0

În contextul în care Hawaii ar putea fi în prezent cea mai mare piață de fildeș din Statele Unite, legiuitorii din statul american au înaintat o serie de propuneri legislative menite să interzică vânzarea, cumpărarea și comerțul de fildeș și alte obiecte de preț obținute de la elefanți, rinoceri, tigri și balene, scrie Huffington Post. După mai multe tentative eșuate din ultimii ani, susținătorii acestei interdicții sunt optimiști că 2016 ar putea deveni anul în care Hawaii va contribui la salvarea unor specii de animale sălbatice amenințate cu dispariția.

Excepțiile care nu ar urma să fie supuse interdicției comerciale sunt antichitățile de cel puțin 100 de ani, produsele folosite în scopuri educative și științifice, obiectele utilizate în practicile culturale tradiționale, armele și cuțitele cu un conținut de fildeș de mai puțin de 20% și instrumentele muzicale fabricate înainte de 1976 care, la rândul lor, conțin fildeș și alte componente animale în proporție de sub 20%. Asociațiile pentru drepturile animalelor spun că interdicția ar descuraja braconajul alimentat de cererea globală pentru fildeș și alte astfel de produse. „Legislatorii cred că modalitatea cea mai eficientă de descurajare a traficului ilegal în rândul speciilor de animale amenințate cu dispariția este eliminarea piețelor și a profiturilor”, susține una dintre cele două propuneri legislative. „În contextul în care alte țări și state adopăt legi de protejare a speciilor amenințate, Hawaii trebuie să se asigure că nu va fi o piață atractivă pentru traficul ilegal cu faună sălbatică”.

O investigație de șase zile asupra pieței online din Hawaii a descoperit că 47 de comercianți din statul american făceau reclamă la peste 4.600 de produse din fildeș, evaluate la 1,2 milioane de dolari, marea majoritate fiind prezentate ca fiind fabricate din fildeș de elefant. „După ce New York și California au interzis prin lege comerțul cu fildeș în ultimii doi ani, Hawaii rămâne astfel cea mai mare piață de fildeș din SUA”, a concluzionat raportul. New York-ul a interzis comerțul cu fildeș anul trecut, în timp ce interdicția din California urmează să intre în vigoare anul acesta.  În ciuda optimismului privind adoptarea interdicției, există o mare opoziție din partea celor care profită într-o măsură sau alte de pe urma comerțului cu fildeș, unul dintre argumentele folosite fiind faptul că toți oamenii care dețin astfel de obiecte, inclusiv bunicile, ar fi considerați infractori, deși noua lege ar interzice doar vânzările. În prezent, cele două propuneri și-au început traseul în parlament.

Un clip video sub acoperire publicat săptămâna trecută de Humane Society, o asociație americană pentru drepturile animalelor, arată cum bijutierii din Hawaii le oferă ponturi clienților despre cum să transporte fildeș fără autorizație. Între timp, în jur de 100 de elefanți africani sunt uciși în fiecare zi de către braconieri, deseori doar pentru colții lor. Anul trecut, președintele SUA, Barack Obama, și omologul său chinez, Xi Jinping, au căzut de acord să pună capăt comerțului cu fildeș în țările lor. În ianuarie anul acesta, Hong Kong, considerat cea mai mare piață de fildeș a lumii și un punct de tranzit foarte important pentru fildeșul ilicit, a anunțat că va interzice succesiv comerțul cu fildeș.

Puteți citi și:

Hawaii este primul stat american care va interzice folosirea animalelor sălbatice pentru divertisment


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger