WildLeaks: un WikiLeaks dedicat mediului

0

Reţelele de braconaj care măcelăresc elefanţii şi rinocerii Africii sunt adeseori protejate de autorităţi, pentru că plătesc mite generoase ca să fie lăsate în pace; un grup de activişti pentru mediu vrea să răstoarne situaţia şi a înfiinţat o platformă online care primeşte ponturi şi informaţii despre braconaj, trafic, defrişări ilegale etc., la adăpostul anonimatului, scrie Discovery News.

 

 

Platforma se numeşte WildLeaks, după modelul WikiLeaks (de fapt, asta se şi doreşte a fi, un WikiLeaks pentru mediu) şi, din februarie, a primit cateva zeci de ponturi şi informaţii, dintre care peste jumătate s-au dovedit folositoare. Fondatorii site-ului spun că este prima platformă de acest tip sigură din lume dedicată vieţii sălbatice şi crimelor împotriva naturii. Scopul proiectului este de a identifica “capii reţelelor” care trafichează viaţă sălbatică, adică acei oameni care fac profituri de milioane de dolari de pe urma uciderii animalelor şi distrugerii pădurilor. “Am primit, spre exemplu, o informaţie anonimă foarte interesantă despre un individ sus-pus din Kenya, cu legături cu guvernul, care se află în spatele traficului cu fildeş”, spune Andrea Costa, unul dintre cei implicaţi în proiect. “Este genul de persoană care nu poate fi trasă la răspundere de sistem, pentru că are prea multă putere, aşa că este nevoie de ajutor din afară. Aşa că acum adunăm probe pentru a-i demonstra implicarea”, explică Costa.

Braconajul a crescut foarte rapid în Africa, în ultimii ani, în special din cauza cererii de fildeş şi cornuri de rinocer de pe piaţa asiatică, unde acestea sunt folosite de medicina tradiţională sau ca simboluri ale unui statut social. Însă fondatorii WildLeaks speră ca platforma lor să devină o armă importantă în lupta împotriva braconajului şi traficului. Primul pont a sosit pe platformă în 24 de ore de la lansare, în luna februarie a acestui an. 45 de ponturi au fost primite de atunci, în total, dintre care 28 s-au dovedit utile. Informaţiile vin de peste tot din lume, vorbind fie despre braconajul tigrilor din Sumatra, fie despre defrişări ilegale în Rusia şi Mexic sau despre contrabanda din SUA cu produse provenite de la animale vânate în sălbăticie. Platforma a furnizat unele dintre informaţiile primite responsabililor cu legea în ţările vizate şi unor organizaţii de mediu care acţionau în zonele în cauză; dar fondatorii site-ului fac ei înşişi investigaţii (pornind de la ponturile primite) pentru a dezvălui, ulterior, toată povestea.

 

 

Site-ul foloseşte programe speciale pentru păstrarea anonimităţii surselor şi programe de criptare a informaţiei. Iniţiativa este apreciată de alţi activişti pentru mediu. Însă problema este că, pentru a-şi îndeplini scopul, site-ul trebuie să fie cunoscut în lume, de cât mai multă lume şi mai este necesar ca oamenii să aibă încredere în cei care îl administrează, pentru a trimite informaţiile pe care le deţin. Pentru aceasta, fondatorii site-ului călătoresc prin lume şi îşi caută aliaţi, parteneri şi răspândesc vestea despre proiect. “Spre deosebire de alte organizaţii care activează în acest domeniu, noi nu urmărim să “prindem” braconierii din teren, traficanţii mici, care fac treaba murdară, ci îi vrem pe capii reţelelor, pe cei care comandă şi conduc din umbră, inclusiv oficiali ai statelor, care sunt corupţi”, spune Costa. “Nu poţi spera că vei opri braconajul arestând braconieri pe teren, dacă îi prinzi. Cererea rămâne pe piaţă şi se vor găsi alţii să ducă mai departe lanţul. Trebuie să ajungi la capii reţelelor”, consideră co-fondatorul WildLeaks.

 

Sursa şi foto: Discovery News

 

Puteţi citi şi:

WikiLeaks a publicat capitolul despre mediu din Trans-Pacific Partnership

Project K, cel mai nou proiect al fondatorului WikiLeaks, Julian Assange

“Nobelul pentru pace acordat UE este o glumă. Aproape te face să vomiţi”

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger