Hoţii dau iama în muzee: cornul de rinocer e la mare căutare

0

Doi hoţi au intrat ziua, în amiaza mare, în galeria unui muzeu belgian unde se aflau rinocerii, şi au smuls din perete un cap împăiat. L-au dus frumuşel la baie, de unde l-au aruncat pe fereastră unui complice care aştepta trofeul cu motorul furgonetei pornit.

“Timp de 80 de ani am avut grijă de el şi acum, de la o zi la alta, a dispărut,” a declarat curatorul secţiunii de vertebrate a Muzeului din Bruxelles, aflat la prima confruntare cu un jaf. În luna iulie însă, s-ar părea că numărul furturilor din muzeele europene de ştiinţe naturale a crescut, prada mult râvnită fiind cornul de rinocer, care poate ajunge pe piaţa neagră şi la câteva zeci de mii de euro.

Europol suspectează că în spatele furtului de la Bruxelles, de unde a fost “subtilizat” capul de rinocer care cântărea 30 de kilograme, s-ar afla o grupare criminală irlandeză, responsabilă de alte jafuri similare din muzee, grădini zoologice, case de licitaţii şi anticariate de lux, derulate în ultimele 18 luni.

Scotland Yard e de părere că numărul jafurilor din muzeele naturale a crescut semnificativ datorită preţului din ce în ce mai mare pe care hoţii îl pot obţine pentru cornul de rinocer în Asia. În funcţie de mărime, un corn poate valora între 25.000 şi 200.000 de euro, fiind transformat în pulbere şi folosit ca remediu pentru febră, dureri de cap, febră tifoidă şoi pojar.

Înmulţirea furturilor din muzee coincide cu numărul alarmant de animale ucise în Africa: în 2011 au fost omorâţi, potrivit organizaţiei Save the Rhino International, 200 de rinoceri, în timp ce anul trecut numărul s-a ridicat la 333, mult mai mare ca în 2009, când au fost înregistrate 122 de rinoceri ucişi.

 

Sursa: AFP

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger