Scrisoare disperată a unui deținut din China, găsită într-un magazin din SUA, în punga pe care a făcut-o

0

O americancă din New York a găsit, în punga de hârtie a cizmelor nou-cumpărate, o scrisoare disperată care începea cu “HELP HELP HELP”. Mesajul venea de la un african închis într-o fabrică-închisoare din China care făcuse punga și care a strecurat SOS-ul destinat cumpărătorului pungii.

 

scrisoare

 

“Suntem prost tratați și muncim ca sclavii 13 ore pe zi ca să producem aceste pungi în fabrica-închisoare”, scria expeditorul în mesajul care se încheia cu “mulțumesc și scuze pentru deranj”. Acesta a fost găsit de Stephanie Wilson, de 28 de ani, care a rămas uimită de conținutul scrisorii semnate de Tohnain Emmanuel Njong și însoțite de o fotografie tip pașaport a semnatarului.

Stephanie a găsit scrisoarea în septembrie 2012 și a dus-o la Laogai Research Foundation din Washington, un grup de combatere a abuzurilor din închisorile chineze. Harry Wu, fondatorul asociației, care a petrecut 19 ani într-un laogai chinezesc, adică fabrică-închisoare, spune că semnatarul scrisorii și-a asumat riscuri foarte mari strecurând mesajul în pungă, riscuri care pot ajunge până la moarte.

Organizația a dat scrisoarea mai departe către Department de Securitatea al SUA, care investighează, printre altele, și munca forțată la care sunt supuși unii oameni pentru realizarea unor produse. Oficialii departamentului au spus că nu e primul strigăt de ajutor din China găsit în magazinele americane. O femeie din Oregon a găsit într-o decorațiune de Halloween pe care a cumpărat-o de la Kmart, în 2012, un mesaj de la un prizonier chinez.

Saks Fifth Avenue, magazinul de unde a plecat punga cu scrisoarea de la muncitorul african, a anunțat că a lansat o investigație proprie pentru a determina sursa exactă a pungilor de hârtie, specificând doar că acestea provin din China. Compania a mai anunțat că face eforturi pentru a se asigura că toți furnizorii respectă standardele privind drepturile muncitorilor.

DNAinfo a reușit să dea de un bărbat care s-a identificat ca fiind Njong, acum în vârstă de 34 de ani, care a spus că a fost închis timp de trei ani în orașul chinezesc Qingdao, din estul Chinei, pe motiv de fraudă, deși nu a comis infracțiunea de care era acuzat. Bărbatul a mai spus că a trimis, în total, cinci scrisori pe perioada detenției, timp în care a fost obligat să lucreze de la 6 dimineața la 10 seara, făcând pungi de hârtie sau asamblând electronice.

 

Puteți citi și:

VIDEO Costurile mortale ale modei

De ce sunt plătiţi aşa de prost asiaticii care ne fac hainele?

Muncitorii săraci din Bangladesh au dat foc unei fabrici

Sute de femei leşină în fabricile care produc haine pentru firme celebre


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger