Muncitorii săraci din Bangladesh au dat foc unei fabrici

0

Muncitorii uneia dintre cele mai mari fabrici de confecții din Bangladesh, care produce materiale textile pentru retaileri foarte cunoscuți ca Gap sau Walmart, sunt suspectați că au dat foc clădirii de 10 etaje în care lucrează și unor camioane, 15 la număr, care transportau textile. Motivele invocate sunt o dispută a muncitorilor cu compania sau un act de revoltă cauzat de plata și condițiile de muncă proaste.

 

Foto: Business Insider

 

“Eram cel mai mare furnizor pentru Gap din Bangladesh”, a spus Nur-e-Alam, directorul general al consorțiului ce deținea fabrica, Standard Group, pentru Reuters. “Marfa noastră era pregătită pentru transport, dar a ars tot.” Abu Jafar, un oficial al diviziei de pompieri din districtul industrial Gazipur, unde se afla fabrica, a spus că muncitorii au avut o dispută cu compania, în timp ce Mosharraf Hossain, ofițer-șef în cadrul poliției industriale, crede că incendiul a fost comis atât de muncitori care lucrau la fabrică, cât și de muncitori din afară.

Poliția și martorii au spus că spiritele au început să se agite în urma anunțului morții unui muncitor, făcut prin difuzorul unei moschee, după ce polițiștii au tras focuri de armă în aer pentru a sparge o baricadă făcută de muncitori, care, înainte de intervenția forțelor de ordine, vandalizaseră fabrica și dăduseră foc la două clădiri. Industria textilă de 20 de miliarde de dolari a statului Bangladesh a început să intre tot mai mult în atenția publică de la incendiul care a mistuit o altă fabrică, Rana Plaza, în 2012 și a omorât 1.100 de oameni care se speteau pe salarii de nimic. Muncitorii au ieșit în stradă și au cerut salarii și condiții de muncă decente și stârpirea indiferenței capitaliste ce permite exploatarea capitalului uman.

În urma incendiului de săptămâna trecută, de la fabrica deținută de Standard Group, 18.000 de muncitori riscă să-și piardă locul de muncă. Sursa: Common Dreams


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger