Un călugăr tibetan a fost eliberat după 17 ani de închisoare politică

0

Statul chinez l-a eliberat pe Jigme Gyatso (foto), unul dintre cei mai cunoscuţi prizonieri politici din Tibet, după ce fostul călugăr a petrecut 17 ani în închisoare. Potrivit lui Tashi Phuntsok, purtător de cuvânt al guvernului tibetan din exil, Gyatso a fost eliberat cu un an mai repede faţă de încheierea perioadei de detenţie la care fusese condamnat, probabil din cauza problemelor sale de sănătate.

 

Jigme Gyatso a fost încarcerat în 1996, sub acuzaţia de separatism şi atentat la siguranţa naţională; reprezentanţi ai organizaţiilor pentru drepturile omului susţin că acesta ar fi fost torturat în închisoare. Gyatso s-a întors în provincia sa natală, Gansu, după ce a fost eliberat din închisoarea Chusul, aflată lângă Lhasa, capitala Tibetului. Fostul călugăr are 52 de ani în prezent şi, potrivit lui Tashi Phuntsok, este foarte slăbit şi se pare că suferă de mai multe probleme de sănătate: la rinichi, la un picior, cu inima, ochii şi are o stare generală proastă cauzată de lipsa îngrijirii medicale şi a unei hrăniri corecte pe durata detenţiei.

Cum instituţiile media nu sunt acceptate în regiune, eliberarea sa nu a putut fi confirmată imediat – se pare că aceasta s-a întâmplat sâmbătă, dar informaţia a devenit oficială abia ieri. Gyatso a fost condamnat, iniţial, la 15 ani de închisoare, dar, în 2004, sentinţa i-a fost prelungită cu încă trei ani, pentru că ar fi avut, în închisoare, manifestări de solidaritate cu Dalai Lama. Fostul călugăr este unul dintre cei mai cunoscuţi prizonieri politici din regiune, iar organizaţiile pentru drepturile omului au militat de multă vreme pentru eliberarea lui. China dă vina pe liderul spiritual al Tibetului, Dalai Lama, pentru manifestările considerate „separatiste” şi „incitatoare” ale tibetanilor, care se opun regimului de la Beijing şi dominaţiei acestuia asupra Tibetului.

 

Sursa: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger