California supune la vot etichetarea organismelor modificate genetic

0

Spre bucuria consumatorilor americani care au cerut de multă vreme ca organismele modificate genetic să fie etichetate ca atare, autorităţile californiene au anunţat că iniţiativa legislativă în acest sens (cunoscută sub numele: “the GMO labeling initiative”) va ajunge la vot în luna noiembrie a acestui an.

 

 

Dacă proiectul de lege va fi votat şi va trece, California va fi primul stat american care va face obligatorie etichetarea ca atare a alimentelor care au fost modificate genetic sau care au în componenţa lor ingrediente care au fost modificate genetic. Iniţiativa legislativă nu este pe placul producătorilor din industria OMG (organismelor modificate genetic). În prezent, în SUA nu este obligatorie etichetarea OMG-urilor, în vreme ce, spre exemplu, în Europa, toate produsele care conţin peste 9% OMG-uri se supun acestei etichetări. La fel, China şi Japonia au impus măsuri similare.

Potrivit unor sondaje de opinie, 90% dintre californieni susţin legea etichetării OMG-urilor; deja, 971.126 de semnături au fost strânse de către organizaţiile care au susţinut iniţiativa legislativă pentru ca aceasta să intre în procesul de vot. „Peste 90% dintre noi ne dorim etichetarea corectă a mâncării. Este dreptul nostru să ştim ce cumpărăm şi cum ne hrănim, pe noi şi copiii noştri. Acest drept este mai important decât dreptul corporaţiilor private la un profit netransparent. Suntem scandalizaţi că nu avem acelaşi drept pe care îl are 40% din populaţia lumii: o piaţă corectă, transparentă, cu ingredientele modificate genetic exprimate simplu şi uşor de înţeles pentru toată lumea”, declară organizaţia LabelGMOS.org.

 

Sursa: Food Safety News

Foto: TH


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger