Aplicaţia care te ajută să citeşti un roman în mai puţin de 90 de minute

6

În epoca vitezei, se pare că nici cititul de plăcere nu scapă tendinţei de accelerare. În curând, însetaţii de literatură vor putea spune adio cărţilor tipărite, citite în tihnă în câteva zile intensive sau chiar o săptămână, cu ajutorul unei aplicaţii ce urmează să fie lansate de către compania americană Spritz şi Samsung. Aplicaţia va permite afişarea textului pe ecran la o viteză foarte mare, astfel încât, o carte de 300 de pagini ar putea fi parcursă integral în 77 de minute.

 

slow-reading-006

 

Aplicaţia Spritz va fi disponibilă iniţial pentru Samsung Galaxy S5 şi Samsung Gear 2 şi va asigura o lectură pe fast forward: cititorii vor putea parcurge o carte nu în formatul linear obişnuit al paginii, ci printr-o formulă care afişează cuvintele pe rând, cu o viteză de 250-1.000 de cuvinte / minut. În mod normal, un cititor are o rată de 200-400 de cuvinte / minut. Cu alte cuvinte, aplicaţia eficientizează cititul cu ajutorul gadget-urilor, eliminând nevoia de zoom a textului, precum şi necesitatea scroll-ului. Textul unei cărţi se derulează accelerat în faţa ochilor, într-o manieră mai apropiată de mişcarea naturală a ochiului în timpul lecturii.

Puteţi compara ritmurile de lectură cu ajutorul imaginilor de mai jos, unde cuvintele se succed cu viteze de 250 de cuvinte / minut, 350 de cuvinte / minut, respectiv 500 de cuvinte / minut.

 

xiSS8E7

 

oo2oOpm (1)

 

56tvOUK

 

Această tehnologie funcţionează folosind aşa-numitul “Punct Optim de Recunoaştere” (ORP), cunoscut şi sub denumirea de “punct de fixare”. Potrivit specialiştilor, acest “punct de fixare” din fiecare cuvânt se află imediat la stânga faţă de mijlocul unui cuvânt. Pe măsură ce parcurgem un text, ochiul trece de la un punct la altul, adesea ignorând cuvintele foarte scurte dintre ele. “După ce ochii găsesc ORP, creierul începe să proceseze semnificaţia cuvântului vizualizat,” explică cei de la compania Spritz. Aplicaţia cu acelaşi nume indică acest punct marcându-l cu roşu, poziţionând fiecare cuvânt astfel încât ORP să se afle în acelaşi loc, astfel încât nu e nevoie să mişcăm ochii. Astfel, tehnologia pusă în aplicare de Spritz diferă de alte programe similare, care nu fac decât să afişeze pe ecran cuvinte, succedate la viteză mare, indiferent de localizarea ORP.

Conform Business Insider, există şansa ca Spritz să primească comenzi de aplicaţii şi pentru Android, iPhone şi de la dezvoltatori web care vor să implementeze acest sistem. De asemenea, deţinătorii companiei au propus companiilor ca Google şi Facebook implementarea acestor tehnologii, însă pentru moment nu există certitudinea unei colaborări viitoare.

Sursa: Elite DailyBusiness Insider 

Foto: Steve Caplin

Puteţi citi şi:

Biblioterapia: Medicii prescriu cărţi pacienţilor care suferă de depresie

Oamenii de ştiinţă au transformat o carte în ADN

Poezia şi muzica afectează aceleaşi părţi ale creierului


6 comentarii

  1. E principiul speed-reading-ului. Totusi, lectura nu va mai fi o relaxare! A …da, daca vrei sa stii multe despre o chestie in timp scurt …ok ..ar putea fi perfect dar daca vrei sa citesti pentru a te destresa ….hmmm!

  2. ca persoana care am scris 10 carti de citire rapida si am tinut multe traninguri in domeniul citirii rapide si invatarii accelerate va pot spune ca citirea rapida nu inseamna sa pierzi din continut sau din placere. este ca si cum ai avea o masina setata sa mearga cu 20 de km la ora, este ok daca mergi pe distante scurte dar daca nu faci deblocarea si nu duci masina in parametrii atunci cititul devine plictisitor. Ai nevoie de o viteza mai mare pentru a conduce de placere. Mintea poate fi antrenata sa citeasca cu intelegere totala pana la 2000 de cuvinte pe minut dupa care se poate citi dar pe cuvinte cheie, adica se citesc anumite cuvinte si se deduce sensul. Daca sunteti interesati de mai multe informatii va invit in CLUBUL DE CITIRE RAPIDA il gasiti pe facebook.

  3. In primul rand as dori sa mentionez ca “Clubul de Citire Rapida” este un impostor, iar pagina dumnealui de facebook care difera de a noastra prin faptul ca are un punct dupa “citire” si ca poza de profil arata un ghepard LANGA o carte si NU in ea, pe coperta, (cum apare la noi), nu este altceva decat o incercare de subminare a muncii noastre din motive care mie-mi scapa, dar probabil asa e in Romania, cand unu vede ca-i merge cuiva bine, hop sa moara si capra vecinului. In orice caz, este adevarat ca placerea creste cu viteza, si daca nu ar fi asa de orgolios poate am putea sa vorbim ca oamenii si chiar nu inteleg, ce v-am facut “domnule” de tot o tineti cu farsa aceasta? Eu zic ca mai bine incetati… nu stiu cat de repede ati citit, dar daca ati citit bine ati inteles ca este vorba de o amenintare. Club Citire Rapida (fondat 2007)

  4. Adevarata fiica a mamei Omida, adevaratul club de citire rapida. Sunt socat sa vad asta. Am scris peste 30 de carti de dezvolatare personala folosind tehnicile de citire rapida am accesat cea mai buna informatie din acest domeniu. Clubul de citire rapida este un club unde oamenii invata sa citeasca rapid si atat.
    Mentionati va rog materialele publicate in acest sens de adevaratul club pana una alta va prezint cartile scrise de mine…
    – Manual de citire rapida
    – Exercitii de citire rapida
    – Secretele citirii rapide
    – Curs practic de citire rapida
    – Citirea rapida revolutia ta interioara
    – Citirea rapida prin metoda CLARA
    – Fise de lucru pentru citire rapida
    – Fise de lucru pentru invatarea accelerata
    – Curs online de citire rapida 1 (varianta tiparita)
    – Curs online de citire rapida 2 (varianta tiparita)
    – Curs online de citire fotografica (varianta tiparita)
    Sunt peste 2500 de pagini scrise si publicate, ati citit bine 2500! In plus de asta lucrez la alte carti din acest minunat domeniu. Domnule adevarat club de citire rapida mai usor cu “impostureala” si mai mult cu munca… zic!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger