Poezia și muzica afectează aceleași părți ale creierului

0

 Tehnologia examinării creierului prin rezonanță magnetică le permite cercetătorilor să vadă ce părți ale creierului și în ce fel răspund la diferite activități. Cea mai nouă examinare s-a făcut pe reacțiile creierului la poezie și proză.

Neurocercetătorii de la Universitatea din Exeter au publicat în Journal of Consciousness Studies un studiu despre rețele neuronale care sînt activate de cîte ori citim ceva.

Examinarea a dezvăluit și altceva – de cîte ori citim un text cu încărcătură emoțională, se activează și acele părți ale creierului care răspund la muzică. Poezia are un astfel de efect dar poezia pare să fie mai mult decît o simplă lectură. Cînd voluntarii au citit cîteva din versurile lor preferate, acele zone ale creierului asociate memoriei au fost mai stimulate decît cele asociate lecturii, indicînd că re-citirea unei poezii favorite e un fel de rememorare (apelul la memorie nu se făcea doar pentru că voluntarii recunoșteau textul, recitirea unui text plat emoțional avea efect numai asupra zonelor asociate lecturii, nu și memoriei).

Într-o comparație între poezie și proză, cercetătorii au observat că poezia activează acele părți ale creierului asociate introspecției.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger