Oamenii de știință au transformat o carte în ADN

0

Cercetătorii de la Harvard au realizat o premieră științifică: au transformat o carte de peste 50.000 de cuvinte în ADN, reușită care ar putea duce la folosirea în masă a acestei substanțe ca mediu de stocare de lungă durată. Din câte s-a observat, ADN-ul poate stoca în moleculele sale mai multă informație pe milimetru cub decât memoria de tip flash sau chiar decât tehnologii experimentale de stocare.

 

Flickr/lovstromp

 

Oamenii de știință au tranformat conținutul cărții, care avea și 11 imagini pe lângă text, într-un cod binar, folosind un program javascript, după care au atribuit fiecărui 0 și 1 o câte o nucleobază (părțile ADN-ului care formează perechi). Apoi a urmat partea cea mai grea, sintetizarea șirului ADN, care urma să aibă 5,27 de milioane de baze. Operațiunea a avut loc în pași mici, a câte 96 de baze. La final, cartea arăta ca o bucățică de ADN sintetizat care avea o milionime din greutatea unei particule de nisip.

Lectura ei a fost mai simplă, din moment ce a fost nevoie doar de o tehnologie de decodificare a ADN-ului, disponibilă comercial. Cercetătorii spun că erorile au fost minime, de doar circa 10 biți dintr-un total de 5,27 de milioane. Pe lângă densitatea de stocare, ADN-ul mai are și avantajul longevității (are o viață de mii de ani sau chiar de milioane de ani dacă este captat în chihlimbar). Dezavantajele sunt costurile ridicate în cazul secvenționării și faptul că ADN-ul este un mediu pe care se poate imprima o singură dată.

Sursa: Mashable


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger