Biblioterapia: Medicii prescriu cărţi pacienţilor care suferă de depresie

0

Începând de anul trecut, Serviciul Naţional de Sănătate din Marea Britanie a lansat programul Cărţi pe reţetă, prin care medicii pot prescrie diverse cărţi de self-help pacienţilor diagnosticaţi cu depresie. Programul are la bază descoperirile unui psihiatru galez care, la începutul anilor 2000, a descoperit că aceste cărţi au un efect benefic asupra unora dintre pacienţii săi. Astfel, titluri ca Manualul stărilor pozitive sau Cum să scapi de depresie pot fi împrumutate de pacienţi de la bibliotecile britanice, pe bază de reţetă.

 

read-a-book

 

Programul Cărţi pe reţetă s-a dezvoltat semnificativ din momentul lansării, iar curentul biblioterapiei a căpătat amploare în Marea Britanie, unde apar din ce în ce mai multe organizaţii specializate în terapia prin lectură. Astfel, La londra, a apărut un serviciu de consultaţii biblioterapeutice, pus pe picioare de un pictor, un poet şi un director de librărie, care, în urma unui chestionar amănunţit despre gusturile şi problemele pacienţilor, sugerează o bibliografie corespunzătoare. Agenţia de Lectură, organizaţia care administrează programul Cărţi pe reţetă, a lansat şi un al doilea program, Cărţi care ne ameliorează starea, în cadrul căruia pacienţii primesc recomandări de ficţiune şi poezie, în funcţie de specificul fiecăruia. The Reader, o organizaţie neguvernamentală din Marea Britanie, pune, de asemenea, la dispoziţia oamenilor cu probleme de integrare socială — foşti deţinuţi, şomeri, vârstnici sau, pur şi simplu, oameni singuratici — cărţi pe care aceştia şi le citesc unul altuia cu voce tare, în cadrul unor sesiuni terapeutice.

Termenul de biblioterapie a fost lansat la începutul secolului trecut de către clericul Samuel Crothers, care a ajuns la concluzia că “o carte poate avea efect stimulant, sedativ, iritant sau soporific.” Treptat, această idee a fost preluată şi dezvoltată de medici, bibliotecari sau asistenţi sociali, care au lansat termeni precum bibliopatiebiblioconsiliere sau literaterapie, toate aceste concepte având în comun ideea că lectura îi poate ajuta pe oameni să se vindece de anumite afecţiuni. Abia la finalul secolului 20, începutul secolului 21, cercetătorii au început să valideze aceste direcţii, un studiu din 2007 arătând, de pildă, că anxietatea poate fi tratată prin cărţi la fel de bine ca prin psihoterapie clasică. Cu toate acestea, nu au întârziat să apară şi studii care susţin, totuşi, că un terapeut priceput are efecte benefice mai mari asupra pacienţilor decât o sesiune de lectură.

Titlurile disponibile acum prin intermediul programelor de biblioterapie nu includ numai cărţi de self-help şi literatură motivaţională, ci şi romane, memorii sau poezie. Administratorii proiectului atrag atenţia să selecţia de titluri nu este testată ştiinţific, ci realizată subiectiv, cu ajutorul unor specialişti, dar şi al unor oameni obişnuiţi.

Fie că beneficiile terapeutice ale cititului sunt sau nu demonstrate ştiinţific, lectura are implicaţii profunde asupra minţii şi a echilibrului individual. Unele studii arată că cititul ne ajută să ne păstrăm minte ageră la bătrâneţe, iar celebrul psiholog Steven Pinker pune declinul constant al violenţei la nivel global şi pe seama ascensiunii literaturii care expandează imaginaţia.

Sursa: Boston Globe

Puteţi citi şi:

FOTO Ce şi de ce citim la toaletă


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger