Zbor de 19 ore (zi şi noapte) al unui avion alimentat numai de energie solară

0

Călătoria pe calea aerului bazată pe energie solară nu mai este demult o idee SF: avionul “Solar Impulse” a zburat, timp de 19 ore, din Spania până în Maroc, peste strâmtoarea Gibraltar, alimentat exclusiv de energie solară. Avionul a aterizat cu bine la începutul acestei luni.

 

 

Decolarea a avut loc la Madrid, iar zborul a fost „susţinut” de 12.000 de celule solare şi derulat la o viteză de croazieră de 44 mph (mile pe oră, adică aproximativ 70 de km pe oră). Deşi viteza aceasta este cam de zece ori mai mică decât cea atinsă de avioanele comerciale ale prezentului, capacităţile tehnologice ale avionului solar îi fac pe creatorii lui să creadă că va fi utilizat pe scară largă, într-un viitor nu foarte îndepărtat.

Aceasta este a doua călătorie importantă bazată pe energie solară din ultimele luni: în luna mai, catamaranul Tûranor PlanetSolar, care merge şi el exclusiv pe energie solară, dar pe apă, a ajuns cu bine la Monaco, după un drum de 32.000 de mile (peste 51.000 de kilometri) în jurul lumii. Proiectul a fost ideea unui elveţian de 39 de ani şi a început să prindă contur în anul 2004; după doi ani de design şi dezvoltare tehnică, s-a născut şi catamaranul, care, în septembrie 2010, a pornit din Monaco pentru a înconjura lumea, navigând cât mai aproape posibil de Ecuator.

Proiectul „Solar Impulse” a început, la rândul lui, în 2003, cu un buget de 90 de milioane de euro, gândit pe zece ani şi cu ingineri din mai multe ţări europene implicaţi în realizarea aparatului de zbor. Ceea ce echipa proiectului a demonstrat, în final, prin acest zbor încheiat cu succes, este că un avion alimentat de energie solară poate zbura şi noaptea (şi, desigur, ziua) fără a se ajuta, suplimentar, de combustibili fosili.

 

Surse şi foto: Clean Techies, The Guardian, Solar Impulse

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger