Primul parc solar din Pakistan se numără printre cele mai mari din lume

0

Premierul Pakistanului, Nawaz Sharif, a inaugurat, săptămâna trecută, primul parc solar al acestui stat, care va începe să genereze 100 de megawaţi de energie la sfârşitul acestui an şi va ajunge la un total generat de 1.000 de megawaţi de energie până în anul 2016, scrie Think Progress.

 

 

Proiectul intitulat Quaid-e-Azam Solar Park se bazează pe 400.000 de panouri solare aşezate în parcul solar, o investiţie totală de aproximativ 131 de milioane de dolari. Odată ce va fi terminată şi funcţională, uzina solară de acolo va produce de două ori şi jumătate mai multă energie decât uzina solarp din Deşertul Mojave din California, SUA, fapt care plasează acest ambiţios proiect al Pakistanului printre cele mai mari de acest gen din întreaga lume. “În mai puţin de doi ani, vom avea aici şiruri întregi de panouri solare pe clădiri rezidenţiale sau de birouri, va fi o lume cu totul nouă”, crede inginerul Muhammad Sajid, unul din specialiştii implicaţi în proiect, despre soarta deşertului pakistanez.

Pentru această ţară, energia solară este o soluţie perfectă, date fiind problemele cu care se confruntă la capitolul alimentare cu energie a populaţiei – de multe ori, oamenii stau pe întuneric mult timp, aproape zilnic, din cauza întreruperilor de current. Plus că aproape jumătate dintre gospodării nu sunt conectate la reţeaua naţională de alimentare cu energie, arată un studiu al Băncii Mondiale. La inaugurarea parcului solar, chiar premierul ţării a menţionat faptul că lipsa electricităţii “a împins ţara înapoi şi a afectat serios întregul sector industrial, precum şi agricultura”.

Din cauza poziţionării geografice, a situaţiei demografice şi a degradării mediului, Pakistanul este una dintre cele mai vulnerabile ţări în faţa schimbărilor climatic cu care se confruntă planeta. Un studiu recent publicat în revista Nature Climate Change relevă migraţia locuitorilor din Pakistan cauzată în mod direct de schimbările climatice (mai exact, de efectele acestora, cum sunt inundaţiile sau căldurile excesive), migraţie cu efecte negative asupra economiei statului.

“Avem nevoie mare de energie şi avem nevoie de energie curată. Aceasta este soluţia durabilă pentru anii care vor veni”, a declarat şi Imran Sikandar Baluch, şeful administraţiei din districtul în care este amplasat parcul solar. “În Pakistan avem un potenţial energetic solar foarte ridicat. Iar în districtul nostru, unde plouă foarte puţin şi este aproape mereu soare, proiectul nu se poate dovedi decât fezabil şi eficient din punct de vedere economic”, a mai spus acesta.

 

Sursa şi foto: Think Progress

 

Puteţi citi şi:

Un student a construit din componente reciclate maşina viitorului din Nigeria, alimentată de soare şi vânt

Grădiniţa verde care îi învaţă pe copii să îşi cultive singuri hrana

Olanda a dat în folosinţă primele drumuri care strălucesc în întuneric

Panouri solare pe corturile tradiţionale ale nomazilor din Mongolia


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger