Şcoala de design Rhode Island School of Design a creat, pentru competiţia 2014 Solar Decathlon Europe, o casă numită Techstyle Haus, care consumă cu 90% mai puţină energie decât o casă tradiţională şi este alimentată aproape exclusiv cu energie solară, scrie site-ul Inhabitat.
Doi ani de design şi planificare, atât a durat până când echipa formată din studenţi de la Rhode Island School of Design, Brown University (SUA) şi Erfurt University of Applied Sciences (Germania) a finalizat proiectul: construcţia unei case futuriste, cu un consum energetic redus, alimentată de energie verde. Fundaţia casei este din lemn şi oţel, dar construcţia de deasupra solului este acoperită de o membrană Sheerfill, un material din fibră de sticlă care maximizează proprietăţie termale ale structurii.
“Sperăm ca, prin această casă unică în concept şi realizare, să schimbăm percepţia oamenilor în legătură cu materialele de construcţie pentru viitor şi să îi inspirăm să provoace limitele arhitecturii, designului şi ingineriei”, spun autorii proiectului. În loc de pereţi rigizi, pentru casă, aceştia au ales o structură de oţel pe care se întinde straturi de membrană din fibră de sticlă (practic, un material textil, dar extrem de rezistent). Această membrană Sheerfill este, astfel, utilizată pentru prima oară la o construcţie de tip rezidenţial.
Interiorul casei este spaţios şi deschis, realizat în jurul unui nuclet compact tehnic, care înglobează componentele mecanice, electrice ale casei, precum şi instalaţiile. Are baie, spaţiu pentru bucătărie, o mansardă micuţă şi spaţiu de depozitare. Casa este înconjurată de o platformă de lemn, dar şi de filtre pentru apa de ploaie. Acoperişul solar al casei, fixat deasupra membranei, va alimenta aproape în întregime necesităţile construcţiei cu energie solară.
Mai multe detalii: Techstyle Haus, Inhabitat Solar Decathlon Coverage, Rhode Island School of Design
Sursa: Inhabitat
Foto: Kristen Pelou
Puteţi citi şi:
Cum arată EFdeN, casa solară “cu facturi zero”, creată de studenţii români
O echipă de studenţi români duce “casa cu facturi zero” la Solar Decathlon Europe
După doi ani de muncă, Prispa, casa solară, este gata