Cercetători de la Universitatea din Toronto (Canada) au făcut o descoperire care ar putea ieftini costul celulelor solare, lucru care le va face accesibile unui număr mare de oameni, care, astfel, ar putea folosi energie verde.
Descoperirea constă în anumite nanoparticule (numite quantum coloidal) care au capacitatea de a înmagazina o cantitate mare de energie solară, scrie site-ul Inhabitat. Noul tip de material astfel creat are o eficienţă în conversia energiei solare de până la 8% şi poate fi pictat sau imprimat pe suprafeţe precum acoperişuri de case ori blocuri. Punctele de quantum coloidal sunt capabile să absoarbă multă lumină solară datorită capacităţii de păstrare a electronilor la expunerea la aer.
“Inovaţia privind materialul este numai prima parte: cu acesta putem construi noi structuri, noi dispozitive”, explică cercetătorul Zhijun Ning, care a coordonat cercetarea alături de profesorul Ted Sargent. Studiul despre descoperirea acestui material a fost publicat recent în revista Nature Materials. Perspectiva deschisă de această descoperire este ca, într-un viitor apropiat, proprietarii de case, spre exemplu, să îşi picteze acoperişurile în loc să instaleze panouri solare scumpe şi să se bucure de energie curată. Dar, până la acest pas, rezultatele cercetării trebuie să ajungă pe piaţă, sub forma materialului inventat de cercetători care să fie comercializat.
Surse: University of Toronto, PSFK, IH
Foto: University of Toronto
Puteţi citi şi:
Japonia vrea să construiască o fermă solară în spaţiul cosmic
Primul parc solar din Pakistan se numără printre cele mai mari din lume
Grădiniţa verde care îi învaţă pe copii să îşi cultive singuri hrana
Olanda a dat în folosinţă primele drumuri care strălucesc în întuneric
Panouri solare pe corturile tradiţionale ale nomazilor din Mongolia