UE renunță la legislația pentru gazele de șist, dă doar o recomandare

1

Comisia Europeană a renunțat la planul de a legifera la nivel european explorarea și exploatarea gazelor de șist, preferând să adreseze, în schimb, o “recomandare” fără obligații capitalelor europene.

 

 

Această decizie nu se potrivește cu planul comisarului european pentru mediu, Janez Potocnik, care voia să limiteze impactul ecologic al fracturării hidraulice. El era susținut de către eurodeputați și, destul de slab, de către anumite state membre, precum Franța, care a interzis fracturarea hidraulică în 2011, și Germania, care a interzis procedura în zonele bogate în apă.

Printre statele care s-au opus reglementării exploatării gazelor de șist se numără România, Marea Britanie și Polonia.

“Există numeroase legi de mediu privind apa și deșeurile miniere care permit încadrarea explorării și exploatării gazelor de șist. Nu este nevoie, în acest stadiu, de reglementări suplimentare”, a declarat un înalt responsabil pentru Le Monde.

Recomandarea care va fi făcută, în schimb, pe 22 ianuarie, prevede “principii minime comune” în scopul de a armoniza condițiile de extracție a hidrocarburilor neconvenționale. În final, fiecare guvern decide separat. Documentul mai stipulează necesitatea unei evaluări aprofundate de mediu înainte atribuirii permiselor de exploatare.

Comisia face trimitere și la riscurile exploatării gazelor de șist în documentul care va apărea pe 22 ianuarie. “Experții sunt de acord că gazele de șist prezintă un impact de mediu cumulat superior față de extragerea gazelor convenționale”, se arată în document.

Marea Britanie este printre țările care fac un lobby puternic în favoarea exploatării gazelor de șist, despre care consideră că este o resursă la fel de promițătoare ca petrolul din Marea Nordului, descoperit în anii 1960.

Sursa: Le Monde

 

 

Citiți și:

Marea Britanie: Fracturarea hidraulică, permisă sub casele oamenilor fără știrea proprietarilor

Grele încercări pentru mediul din România în 2013


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger