Comisia Europeană a emis recomandarea privind gazele de șist în Europa

1

Comisia Europeană a adoptat, miercuri, o recomandare care lasă calea liberă exploatării gazelor de șist în Europa cu condiția respectării unor “principii comune” privind sănătatea și mediul.

chevron

 

“Statele membre au dreptul de a stabili condițiile de exploatare a propriilor lor resurse energetice, atât timp cât respectă necesitatea de a conserva, proteja și îmbunătăți calitatea mediului înconjurător” este primul articol al recomandării care mai precizează că evaluările de mediu trebuie să fie transparente și autoritățile naționale trebuie să informeze publicul cu privire la produsele chimice utilizate prin procedeul de fracturare hidraulică.

Statele membre trebuie să aplice principiile formulate în recomandare în maxim șase luni, iar începând cu luna decembrie trebuie să informeze anual Comisia cu privire la măsurile luate. Comisia va face o evaluare a aplicării recomandării în 18 luni și nu exclude răspunderea juridică în cazul nerespectării ei.

În ciuda apelului organizațiilor pentru protecția mediului și a Parlamentului European, Comisia Europeană nu a interzis complet fracturarea hidraulică în anumite zone, ci a ales varianta recomandării, care este insuficientă pentru protejarea oamenilor și mediului din zonele de exploatare, susține organizația Friends of the Earth.

Exploatarea gazelor de șist rămâne controversată în Europa. Unele țări precum Marea Britanie, Danemarca, Polonia, România au în curs de dezvoltare proiecte de exploatare, pe când țări ca Franța sau Bulgaria au interzis fracturarea hidraulică, singurul procedeu prin care se exploatează gazelle de șist.

Puteți citi integral recomandarea Comisiei Europene aici.

 

Citiți și:

ONG-uri: UE a cedat lobby-ului pro-fracturare hidraulică

Manifestanții din Pungești s-au ales cu dosare penale


Un comentariu

  1. Dupa parerea mea, recomandarea cu pricina(si nu interzicerea…) poate reprezenta o portita pentru guvernul actual al Romaniei sa insiste in demersul diabolic de a optine un pumn de dolari in schimbul saracirii si distrugerii ireversibile a tarii pentru multi ani de-acum inainte.Totodata, recomandarea (si nu interzicerea…) emisa de CE ma face sa inteleg ca nu numai la noi ci si la nivelul acestui for exista suficienta coruptie sau/si incompetenta.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger