Păsările își “înmormântează” defuncții

0

Când gaița pitică vestică întâlnește în drumul ei o pasăre moartă, se oprește din căutat mâncare, își strigă suratele și se adună toate în jurul cadavrului, au observat cercetătorii de la Universitatea din California, Davis. Acest comportament ar fi apărut ca modalitate de avertizare între păsări privind un pericol din vecinătatea lor.

 

Flickr/Seabamirum

 

Oamenii de știință americani au realizat un experiment în cadrul căruia au plantat în curtea unei case bucăți de lemn colorate diferit, gaițe moarte, gaițe împăiate și bufnițe cu coarne împăiate, simulând, prin aceste din urmă obiecte, prezența gaițelor vii și a prădătorilor. Gaițele adevărate, cele din natură, au reacționat cu indiferență la obiectele din lemn, însă când au depistat o păsăre moartă, le-au avertizat verbal și pe altele, pe distanțe mari. În scurt timp, acestea s-au adunat în jurul leșului, formând mulțimi cacofonice care semnalizau mai departe pericolul. Totodată, păsările au încetat să mai caute după mâncare, comportament care s-a păstrat pe parcursul unei întregi zile, iar când au fost expuse unui prădător (bufnița cu coarne împăiată), s-au adunat din nou în formație, lansând noi semnale de alarmă, și s-au năpustit asupra prădătorului pentru a-l alunga.

Gaițele nu au tăbărât însă pe nici un leș de pasăre, doar pe suratele lor împăiate – un comportament care le este caracteristic în sălbăticie atunci când dau de un competitor sau de un exemplar bolnav. Rezultatele sugerează că depistarea unei păsări moarte este o informație care trebuie împărtășită public în comunitatea de gaiție pitice vestice, așa cum este și prezența unui prădător. Diseminarea veștii unei morți este menită să le pună în gardă pe celelalte păsări și să diminueze astfel riscul ca acestea să fie ucise de prădătorul care a răpus-o pe cea defunctă. Alte animale, cum ar fi elefanții sau girafele, au fost observate zăbovind în preajma cadavrului unei rude apropiate decedate, ceea ce sugerează că animalele au un concept mental legat de moarte, unele dintre ele chiar jelindu-și morții.

 

Sursa: BBC News


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger