Un strat acvifer proaspăt descoperit ar putea aduce 400 de ani de apă în Namibia

0

Namibia este cea mai aridă ţară de la sud de Sahara, fiind dominată de deşertul Namib, care se întinde pe circa 3.200 de kilometri de-a lungul coastei vestie a continentului african. Locuitorii ei se bazează pe un canal vechi de 40 de ani pentru a aduce apă din Angola, ţara vecină, însă lucrurile s-ar putea să se schimbe: o sursă de apă proaspăt descoperită ar putea avea un impact major asupra dezvoltării din cea mai aridă ţară din Africa subsahariană.

 

Flickr/Derek Keats

 

Oamenii de ştiinţă au identificat un strat acvifer care ar putea potoli setea Namibiei pentru următorii 400 de ani, la ritmul actual de consum, scrie BBC News. Apa este veche de 10.000 de ani, însă este mai curată decât multe surse moderne de apă potabilă. Stratul acvifer se întinde de-a lungul graniţei cu Angola, pe o suprafaţă de circa 2.600 km pătraţi.

Presiunea naturală a apei permite extragerea ei cu uşurinţă şi la preţuri mici, însă faptul că există un alt mic strat acvifer cu apă sărată deasupra ei impune riscul unor foraje neautorizate ce ar putea ameninţa calitatea apei. Apa sărată ar putea-o contamina pe cea din stratul acvifer proaspăt descoperit. Dacă sunt respectate însă recmoandările tehnice, acesta ar putea acţiona pe post de zonă tampon pe o perioadă de secetă de până la 15 ani.

Aflaţi mai multe detalii pe BBC News.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger