Ecuadorul a aprobat extragerea petrolului în pădurea tropicală amazoniană

0

Ecuadorul a renunţat la un plan de conservare prin care statul sud-american ar fi fost plătit să nu foreze după petrol în regiuni până acum neatinse din Parcul Naţional Yasuni din pădurea tropicală amazoniană, scrie BBC News. Preşedintele Rafael Correa spune că ţările bogat nu au sprijinit iniţiativa, aşa că Ecuadorul nu a avut altă soluţie decât să meargă mai departe cu extracţia.

Parcul cu pricina este una dintre cele mai bogate în biodiversitate zone din lume, aşa că sute de oameni s-au adunat în Quito, capitala Ecuadorului, pentru a protesta împotriva deciziei lui Correa. Statul sud-american extrage petrol din anumite părţi ale Parcului Naţional Yasuni, care se întinde pe 10.000 de kilometri pătraţi, încă din anii ’70, iar petrolul este principalul produs de export al Ecuadorului. Exploatarea noii regiuni din rezervaţia naturală, amânată până acum în aşteptarea unor compensaţii, ar urma să înceapă săptămânile viitoare.

În 2010, preşedintele Ecuadorului a lansat o strategie sprijinită de ONU pentru a atrage donaţii prin care să se evite exploatarea. Obiectivul era strângerea a 3,6 miliarde de dolari, 50% din valoarea totală a rezervelor din câmpul petrolifer Ishpingo-Tambococha-Tiputini, în 13 ani. Correa a spus însă că iniţiativa a atras doar o mică parte din această sumă: 13 milioane, ceea ce l-a îndemnat să afirme că “lumea ne-a dezamăgit”. Preşedintele a mai spus că aprobarea planurilor de extracţie a petrolului din Parcul Yasuni a fost cea mai grea din cariera sa. Aflaţi mai multe detalii pe BBC News.

Foto: Flickr/ggallice


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger