Câteva țări din Uniunea Europeană înregistrează rezultate mult sub obiectivele fixate de UE în privința managemntului deșeurilor, printre ele aflându-se și România, arată un raport al Uniunii citat de BBC News. Criticile aduse acestor state membre includ politici proaste sau inexistente de prevenție a deșeurilor, lipsa inițiativei de a nu deversa deșeurile în gropi de gunoi și infrastructura inadecavată.
Flickr / D’Arcy Norman
“Multe state membre aruncă în continuare la gropi de gunoi cantități uriașe de deșeuri municipale, deși au la dispoziție alternative mai bune”, s-a pronunțat comisarul eurpean pentru protecția mediului, Janez Potocnik. Raportul UE a atribuit cel mai prost punctaj în sectorul gestionării deșeurilor Bulgariei, Ciprului, Republicii Cehe, Estoniei, Greciei, Italiei, Lituaniei, Letoniei, Maltei, Poloniei, României și Slovaciei, țări aflate în sudul și estul Europei. De cealaltă parte, mare parte din țările nord-europene au înregistrat cele mai bune rezultate. Statele membre cu cele mai mari performanțe sunt Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Olanda și Spania, care aruncă în gropile de gunoi mai puțin de 5% din deșeuri.
Janez Potocnik s-a plâns că proasta administrare a deșeurilor este foarte răspândită la nivelul UE în ciuda fondurilor consistente care au fost pompate de Uniune în programele de reciclare. Dacă legislația UE din acest sector ar fi implementată în întregime, a mai spus oficialul european, s-ar economisi 72 de miliarde de euro anual, cifra de afaceri anuală din sectorul reciclării și al managementului deșeurilor ar crește cu 42 de miliarde de euro și s-ar asigura peste 400.000 de locuri de muncă până în 2020.
Puteți citi și:
România folosește doar 3% din banii de la UE pentru infrastructură pe deșeuri
Mitul colectării și reciclării selective