O treime dintre europeni suferă de tulburări mintale

2

Mai mult de o treime din populația Europei suferă de o problemă mintală în fiecare an, arată un studiu care atrage atenția asupra gravității problemei și tratării insuficiente.

Cercetarea Colegiului European de Neuropsihofarmacologie arată că mai mult de 164 de milioane de oameni din Uniunea Europeană, adică peste 38% din populația europeană, au o tulburare mintală în fiecare an.

Cercetătorii au inclus nu doar probleme psihologice precum depresia, anxietatea și insomnia, dar și boli precum Parkinson și demență.

“Numerele sunt imense”, spune Hans-Ulrich Wittchen, unul dintre autori. Anxietatea are cele mai multe victime, 14% dintre europeni suferind de această afecțiune cel puțin o dată pe an, iar 7% suferă de insomnie, 6,9% au depresie, iar 5,4% suferă de demență.

Cifrele pe țări sunt asemănătoare, dar există diferențe între genuri. Bărbații sunt mai predispuși decât femeile să devină dependenți de alcool, iar femeile sunt mai predispuse să sufere de depresie.

Depresia lovește femeile între 16 și 42 de ani. Comparativ cu anii 70, episoadele depresive s-au dublat în rândul femeilor, spun cercetătorii. Cauza stă în faptul că femeile se ocupă de familie și copii, dar merg și la serviciu, iar divorțul devine tot mai comun.

Căsătoria face rău femeilor, dar bine bărbaților, mai arată studiul.

Cercetătorii sunt îngrijorați și de vârsta la care se raportează cazurile de depresie. Dacă înainte cei de 20 de ani erau cele mai tinere victime, astăzi și adolescenții de 16 ani sunt afectați de depresie. Aproape 90% dintre cazurile de depresie au loc prima dată înainte de 18 ani.

Studiul mai scoate la iveală lipsa tratamentului pentru tulburările mintale. Doar 30-52% dintre europenii afectați au contact cu un profesionist și doar 8-16% au contact cu un specialist. Doar 2-9% primesc un tratament minim adecvat.

Foto: Flickr / ndanger

Sursa: Guardian


2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger