9 sfaturi pentru a adormi mai uşor

8

Ai probleme în a adormi? Lipsa somnului afectează stare de spirit, productivitatea și eficiența la serviciu și duce chiar la probleme în căsnicie. Așadar, câteva sfaturi pentru a adormi mai repede sunt foarte utile. Iată ce ne recomandă Michael Breus, psiholog și autor al cărții “The Sleep Doctor’s Diet Plan”.

1. Numără invers de la 300 din 3 în 3
Unul dintre cele mai comune motive pentru dificultățile de a adormi este neputința de a “opri” creierul. Printre varietățile de tehnici de distragere se află și număratul invers de la 300 din 3 în 3. Este atât de complicat din punt de vedere matematic încât nu mai poți face nimic altceva, explică psihologul. El mai sugerează și ținerea unui jurnal al grijilor. Pe o parte a unei foi de hârtie scrii ce te îngrijorează, iar pe cealalăt parte scrii soluția, care poate fi și stabilirea unei date la care să analizezi problema mai bine.

2. Reducerea consumului de cafea
După ora 14 nu mai trebuie să consumăm cafea, spune specialistul. Mulți dintre noi nu sunt conștienți că efectul cofeinei durează până la opt ore și ne afectează nu doar capacitatea de a adormi, dar și calitatea somnului.

3. O baie fierbinte
O baie fierbinte cu 60-75 de minute înainte de a adormi face minuni. Apa trebuie să fie mai caldă de 38 de grade Celsius și baia trebuie să fie mai lungă de 20 de minute. Baia relaxează musculatura și crește temperatura corpului. Acest lucru este important pentru că după baie temperatura corupului începe să scadă și transmite creierului semnalul de a elibera melatonină, un hormon care ajută la a adormi.

4. Nu face sport cu câteva ore înainte de a adormi
Activitatea fizică este foarte bună pentru somn, dar psihologul spune că este dificil pentru corp să se relaxeze după sport. El recomandă orele de sport în prima parte a zilei.

5. Nu lăsa copiii și animalele în pat
Copiii și animalele te pot trezi în mijlocul nopții și își afectează somnul.

6. Pat confortabil
Câteodată, o saltea confortabilă poate fi secretul pentru un somn liniștit.

7. Dormi într-o cameră răcoroasă
Potrivit lui Breus, cel mai bine e să dormi într-o cameră unde temepratura este de între 18 și 23 de grade Celsius, iar temperatura patului de între 27 și 30 de grade Celsius.

8. Ultima masă trebuie să fie cu trei ore și jumătate înainte de a adormi
Organismul nu este făcut să digere mâncarea stând întins, ci așezat sau în picioare.

 


8 comentarii

  1. Partea cu baia fierbinte functioneaza, cea cu sportul nu prea. Probabil depinde de persoana. Eu dorm mult mai bine daca alerg inainte de a ma culca 😀

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger