Energie obţinută din apa reziduală

0

O echipă de ingineri de la Universitatea de Stat Oregon (OSU) a dus tehnologia bazată pe celule de combustie microbiene (folosită în producerea de electricitate din apa menajeră) la un nou standard de producţie şi calitate. Astfel, este deschisă calea către un viitor apropiat în care uzinele de tratare a apelor reziduale nu doar că se vor susţine singure, cu energie produsă din aceste ape, dar vor putea chiar să vândă electricitate.

 

 

Noua tehnologie propusă de inginerii de la OSU produce între 10 şi 50 de ori (chiar şi 100 de ori) mai multă electricitate, raportată la volum, decât cele mai multe astfel de sisteme bazate pe celule de combustie microbiene. Oamenii de ştiinţă spun că ar putea revoluţiona modul în care apele reziduale sunt tratate peste tot în lume, înlocuind un proces utilizat de aproape un secol (epurarea prin nămol activat). Noua abordare va produce cantităţi importante de electricitate în timp ce va curăţa apele reziduale. Rezultatele cercetării şi muncii inginerilor de la OSU au fost publicate în revista Energy and Environmental Science.

„Dacă această tehnologie va funcţiona la scară comercială, după cum credem noi că o va face, procesul de tratare a apelor reziduale ar putea deveni, în fapt, un gigant producător de energie şi nu un cost uriaş de energie. Asta ar avea un impact considerabil peste tot în lume, va salva bani, va oferi un mai bun tratament al apelor şi va promova energiile regenerabile”, a explicat Hong Liu, profesor asociat în cadrul Departamentului de Inginerie Biologică şi Ecologică al OSU. Potrivit estimărilor, 3% din energia electrică consumată numai în SUA şi alte câteva state dezvoltate este preţul pentru tratamentul apelor reziduale, iar mare parte din această energie este produsă prin arderea combustibililor fosili, fapt care contribuie la emisiile de gaze de seră şi încălzirea globală.

Oamenii de ştiinţă de la OSU au promis această tehnologie încă de acum câţiva ani, dar a fost nevoie de multă muncă pentru rezultatele concrete din prezent, cu promisiuni reale de eficienţă. Sistemul propus de ei este mai bun decât orice altă abordare de până acum a tehnologiei care să producă energie din apa reziduală şi, totodată, tratează această apă mult mai performant şi nu are efecte negative asupra mediului (cum ar fi eliberarea de metan în atmosferă). Deocamdată, sistemul şi-a dovedit eficienţa la nivel de laborator. Pasul următor este un studiu pilot la scară mare, lucru pentru care echipa deja caută finanţări şi uzine care să devină parte a proiectului (spre exemplu, o fabrică de alimente).

Odată ce tehnologia ar fi produsă la scară largă, costurile sale ar fi cel puţin egale, dacă nu chiar mai mici, în timp, raportate la costurile cerute de actuala tehnologie de tratare a apelor reziduale. Sistemul ar putea fi extrem de apreciat mai ales de naţiunile în curs de dezvoltare, unde accesul la electricitate este limitat, iar tratarea apelor reziduale este fie dificilă, fie imposibilă, în contextul tehnologiei actuale. Abilitatea celulelor microbiene de a produce electricitate este cunoscută de decenii, dar numai în anii recenţi s-a pus problema dezvoltării unei tehnologii de uz larg, comercial, în lumina noilor descoperiri şi a progreselor făcute de cercetare şi tehnică.

 

Sursa: Science Daily

Foto: Industrial Machine Company


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger