Gazele eliminate de bovine pot fi transformate în combustibil

1

Oameni de ştiinţă argentinieni au reuşit să găsească o metodă prin care gazul emanat de sistemul digestiv al bovinelor să fie transformat în combustibil. Inovaţia ar putea fi un pas extrem de important în lupta pentru scăderea emisiilor de gaze de seră care cauzează încălzirea globală, scrie Reuters.

 

 

Printr-un sistem de valve şi pompe, tehnica experimentală dezvoltată de Institutul Naţional de Tehnologie a Agriculturii (INTA) din Argentina canalizează gazele digestive din stomacul bovinelor într-un tub şi, de acolo, într-un rezervor. Gazele sunt, apoi, procesate pentru ca metanul din ele să fie separat de alţi compuşi, precum dioxidul de carbon. Metanul este principala componentă a gazului natural, folosit drept combustibil pentru o mulţime de lucruri, de la maşini la uzine.

„Odată ce este comprimat, este acelaşi lucru cu gazul natural. Ca sursă de energie, nu este neapărat foarte practică în acest moment, dar dacă ne uităm în viitor, la anul 2050, spre exemplu, când rezervele de combustibili fosili vor fi tot mai scăzute, atunci va fi o alternativă”, explică Guillermo Berra, director în cadrul INTA. Fiecare bovină elimină între 250 şi 300 de litri de metan pur pe zi, adică suficientă energie cât să menţină un frigider activ timp de 24 de ore. Argentina este una dintre cele mai mari exportatoare de carne de vită din lume, având peste 51 de milioane de bovine. Gazele emise de acestea reprezintă 30% din procentul total de emisii de gaze de seră ale Argentinei.

 

Sursa: Reuters

Foto: Hungrysofia.com


Un comentariu

  1. Pingback: Tehénpurcból üzemanyag? » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger