În anul 2017, lumea va arde la fel de mult cărbune pe cât arde petrol

1

Dependenţa umanităţii de combustibilii fosili nu dă semne de scădere; astfel, un raport al International Energy Agency estimează că utilizarea cărbunelui la nivel global va creşte continuu în următorii cinci ani. În anul 2017, folosirea cărbunelui va egala folosirea petrolului, în prezent cel mai utilizat combustibil fosil al omenirii, avertizează raportul citat.

 

carbune

 

Cu excepţia SUA, unde gazul este ieftin (date fiind metodele prin care se extrage, fracturarea hidraulică, mai precis), în restul ţărilor lumii va creşte cererea de cărbune, arată raportul IEA. Vestea este cum nu se poate mai proastă pentru mediu şi pentru toţi cei implicaţi în reducerea poluării şi a emisiilor de gaze de seră. Cărbunele produse mai multe gaze de seră pe unitate energetică decât orice alt combustibil fosil. Cu toate acestea, până şi ţări dezvoltate precum Germania, care îşi reduc capacitatea energiei nucleare din cauza accidentului din 2011 de la centrala Fukushima din Japonia, construiesc mai multe uzine de producere a energiei bazate pe cărbune. „Mergem înapoi, în loc de înainte”, a comentat raportul Stuart Haszeldine de la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie.

Dacă vom folosi tot mai mult cărbune, singura şansă a omenirii de a limita încălzirea globală şi schimbările climatice aferente este de a capta gazele de seră la emitere (la arderea combustibilului). Tehnologia de capturare şi stocare a carbonului există, dar lipseşte voinţa politică de a o pune în aplicare, consideră Haszeldine. Pentru implementarea unor astfel de proiecte tehnologice, Uniunea Europeană a pus deoparte 275 de milioane de euro, dar niciun proiect nu a primit finanţare, s-a anunţat în luna decembrie, în principal din cauza faptului că ţările gazdă au eşuat în a veni cu partea lor de contribuţie. Dar, desigur, rezolvarea problemei rămâne o necunoscută în India sau China, spre exemplu, „care vor arde două treimi din cărbunele folosit la nivel global până în anul 2017”.

 

Sursa şi foto: New Scientist


Un comentariu

  1. Captarea si stocarea carbonului este inca in faza experimentala, inca nu reprezinta o optiune viabila economic. Motivele? – este inimaginabil de scumpa, necesita o infrastructura complicata; in plus, reduce randamentul termocentralei cu cca 25%.
    Cu alte cuvinte, daca vrem sa inchidem toate termocentralele pe carbune nu trebuie decat sa facem obligatorie captarea si stocarea carbonului pentru fiecare: -)

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger