Profesorul de economie Mark Jaccard, de la Universitatea “Simon Fraser”, câştigător al unui Premiu Nobel pentru munca sa în folosul IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), s-a aflat printre cei 13 canadieni arestaţi la sfârşitul săptămânii trecute pentru că au protestat împotriva folosirii combustibililor fosili prin blocarea unui tren cu cărbune.
Protestatarii au ocupat calea ferată Burlington Northern Santa Fe şi au blocat drumul unui tren încărcat cu cărbune, care venea din SUA şi avea, ca destinaţie finală a utilizării materiei prime, Asia. Actul a fost, de fapt, un protest faţă de utilizarea în exces, în continuare, a cărbunelui pentru obţinerea energiei, în condiţiile în care este combustibilul fosil cel mai mare generator de carbon în atmosferă şi, drept urmare, are un impact major asupra climei planetei. Protestul a fost paşnic, constând doar în blocarea căii ferate; cei 13 participanţi au fost arestaţi fără a se folosi violenţa.
„Fereastra pe care o avem încă deschisă de a opri schimbările climatice ireversibile se închide cu rapiditate. În acest deceniu, ori ne îndepărtăm de dezastru, ori ne situăm definitiv pe cursul periculos al distrugerii. Guvernele noastre continuă să ignore avertismentele oamenilor de ştiinţă şi merg înainte cu politici care accelerează arderea combustibililor fosili. Interese private – din industriile de cărbune, petrol şi altele – îşi văd mai departe de agenda lor orientată spre profit, fără să le pese de impactul asupra noastră, a tuturor. Acest lucru trebuie să înceteze”, declara profesorul Jaccard cu puţin timp înaintea arestării sale.
Anul trecut, IEA (Agenţia Internaţională pentru Energie) a avertizat guvernele că trebuie să înceapă să reducă emisiile de gaze de seră în următorii cinci ani, altfel lumea se va trezi într-o atmosferă încălzită la nivel global cu peste 2 grade Celsius – nivel considerat de toţi oamenii de ştiinţă drept periculos pentru planetă. Cu cât cărbunele este mai intens folosit, cu atât scenariul devine mai pesimist: un studiu recent arată că, dacă toată rezerva de cărbune a lumii ar fi arsă (adică utilizată), acest fapt ar ridica temperatura globală cu aproape 15 grade Celsius, ceea ce înseamnă, în fapt, apocalipsa pentru oamenii de ştiinţă.
În ciuda avertismentelor IEA, Canada s-a retras din Protocolul de la Kyoto; emisiile de gaze de seră ale acestui stat au crescut cu 35% faţă de nivelul anilor 1990, în special din cauza exploatării agresive a zonelor de extracţie a petrolului. Cei 13 protestatari care au blocat trenul cu cărbune la sfârşitul săptămânii trecute au fost acuzaţi de încălcarea proprietăţii private, amendaţi cu 115 dolari şi apoi eliberaţi.
Sursa: Mongabay News
Foto: 350.org.