Emisiile de gaze de seră ale UE din 2011, la cel mai scăzut nivel din 1990 încoace

0

Agenţia Europeană pentru Mediu (EEA – European Environment Agency) a anunţat că emisiile de gaze de seră ale Uniunii Europene au scăzut cu 3,3% în 2011, ajungând la cel mai scăzut nivel din 1990 încoace. Declinul din 2011, care a coincis cu creşterea cu 1,6% a PIB-ului, a fost rezultatul unei ierni relativ uşoare, susţine agenţia citată.

Declinul a urmat unei creşteri din 2010, pe fondul unei ierni grele şi a creşterii utilizării energiei în multe economii. Potrivit lui Jacqueline McGlade, directorul EEA, Uniunea Europeană face progrese, astfel, înspre ţelul său de reducere cu 20% a emisiilor de gaze de seră până în anul 2020, prin raportare la nivelul înregistrat în anul 1990. Totuşi, spune McGlade, există şi o creştere a consumului de combustibili puternici generatori de carbon, precum cărbunele, în mai multe ţări ale Uniunii Europene.

Iar, în acelaşi timp, ţările UE folosesc mai puţin gazul natural, care este de două ori mai puţin nociv în materie de producere a carbonului decât cărbunele, dar este mai scump, în Europa (consumul de gaze naturale a scăzut cu 11% în anul 2011). Ţările care au avut cea mai mare cotă a reducerii emisiilor de gaze de seră în 2011 au fost Marea Britanie, Franţa şi Germania, în vreme ce România, Bulgaria şi Spania au înregistrat cele mai mari creşteri în materie de volum de emisii. Estimările privind situaţia pe anul 2012 vor fi date publicităţii în cursul acestui an, cel mai probabil în a doua jumătate a acestuia – deocamdată, neoficial, ar fi vorba de o descreştere de 2% faţă de anul 2011.

Sursa şi foto: EcoNews


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger