Deși reprezintă doar 0,01% din viața de pe Pământ, omenirea a cauzat dispariția a 83% dintre mamiferele sălbatice

0

Deși reprezintă doar 0,01% din toată viața de pe Pământ, omenirea a cauzat dispariția a 83% din toate mamiferele și a jumătate din plante de la începuturile civilizației. Asta arată o evaluare extinsă a Institutului Științific Weizmann din Israel, publicată în Proceedings of the Natural Academy of Sciences.

Cele 7,6  miliarde de locuitori ale planetei reprezintă doar 0,01% din viața pe Terra, arată studiul care estimează “greutatea” fiecărei categorii de creaturi vii. Bacteriile sunt o formă majoră de viață reprezentând cam 13% din tot, dar plantele sunt de departe cea mai extinsă categorie – 82% din viața pe Pământ. Celelalte creaturi, de la ciuperci la pești și animale reprezintă doar 5% din biomasă.

O altă surpriză a studiului este că viața din oceane înseamnă doar 1% din toată biomasa. Cea mai mare parte din viața pe Pământ trăiește pe uscat, iar o mare parte din ea e bacterie îngropată adânc în sol.

De asemenea, studiul arată că păsările de fermă de azi reprezintă 70% din toate păsările din lume, doar 30% dintre acestea fiind sălbatice. La mamifere e și mai șocant – 60% din mamiferele din lume sunt animale domestice, mai ales vite și porci, 36% sunt oameni, iar 4% sunt animale sălbatice.

Distrugerea habitatelor în favoarea agriculturii, tăierilor de copaci și construcțiilor a dus la ceea ce cercetătorii numesc a șasea extincție de masă de pe Pământ din istoria de patru miliarde de ani. Aproape jumătate din animalele de pe Pământ au dispărut doar în ultimii 50 de ani.

Sursa: The Guardian

Fotografie de Daniel Beltra / Greenpeace


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger