Aproape o treime dintre ameninţările la adresa speciilor de animale din lume (ameninţări traduse prin pericolul dispariţiei) provin din comerţul menit să acopere cererile naţiunilor bogate, arată un studiu publicat în revista Nature şi realizat de o echipă de cercetători în majoritate australieni.
Pădurile sunt tăiate pentru a face loc plantaţiilor de cafea şi cacao, iar multe specii îşi pierd, astfel, habitatul; elefanţii şi rinocerii sunt vânaţi intens de braconieri pentru a oferi fildeş pieţei est-asiatice – şi acestea sunt doar două exemple îngrijorătoare din lista lungă a activităţilor umane care ameninţă specii din flora şi fauna planetei cu dispariţia. Cercetătorii implicaţi în studiu au analizat aproape 7.000 de specii considerate vulnerabile, care se regăsesc pe lista roşie a IUCN, recunoscută la nivel internaţional – Red List. Datele au fost coroborate cu analiza a peste 15.000 de articole de comerţ, urmărindu-se, astfel, traseul acestora (de la locul de destinaţie la cel de unde pornesc, ca materie primă).
Concluzia este că, în prezent, bunurile pentru a căror producţie se distruge biodiversitatea unor ţări în curs de dezvoltare sau slab dezvoltate sunt destinate naţiunilor puternic dezvoltate sau în curs rapid de dezvoltare, precum China. Studii anterioare celui citat au arătat că există o cerere ridicată în vestul planetei (SUA, Canada, vestul european) pentru produse precum carnea de vită din Brazilia, uleiul de palmier din Indonezia, cafeaua din Mexic sau peştele din Vietnam, Thailanda ori Filipine, cauciucul din Malaezia, bananele şi tutunul din Columbia sau minereurile din Ghana; şi această cerinţă de piaţă cauzează mari probleme mediului din ţările care oferă produsele. Studiul realizat acum este, se pare, primul care încearcă să documenteze şi să arate impactul global al comerţului asupra biodiversităţii.
Pe primele locuri în topul ţărilor de destinaţie pentru produse a căror obţinere duce la pierderea biodiversităţii se clasează SUA, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, în vreme ce Indonezia, Madagascar, Papua New Guinea, Filipine şi Sri Lanka se află pe primele locuri în topul opus – al ţărilor aflate în cel mai mare pericol de pierdere a vieţii sălbatice din cauza cererii internaţionale de produse obţinute aici. Autorii studiului consideră că o etichetare corectă a produselor şi un management eficient al lanţului de aprovizionare ar putea diminua pierderile şi ar scădea pericolul care ameninţă biodiversitatea multor ţări. Campanii precum cea din anii 1970, împotriva consumului de ton capturat prin metode care răneau delfinii, s-au dovedit, de asemenea, eficiente, în unele cazuri, pentru că au convins consumatorul tipic al societăţii vestice să boicoteze companiile ale căror produse nu corespundeau cererilor de respect pentru mediu. Sancţiuni impuse de guvernele ţărilor de provenienţă a produselor ar putea fi eficiente, mai consideră autorii studiului citat.
Sursa şi foto: BBC Science
Foto: O maimuţă-păianjen, faţă în faţă cu habitatul său pierdut din cauza plantaţiilor de cafea şi cacao