ADN-ul confirmă: Sărăcia scurtează viaţa

1

Până nu demult, faptul că o situaţie socială şi economică precară are efecte şi în ceea ce priveşte longevitatea era doar o ipoteză. Un experiment recent realizat la Glasgow arată însă că sărăcia “se imprimă” în ADN, scurtând speranţa de viaţă.

Oamenii de ştiinţă de la Centrul pentru Sănătatea Populaţiei din Glasgow au măsurat lungimea telomerilor – capetele cromozomilor dintr-o secvenţă de ADN – pentru persoane provenind din medii foarte diferite. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, telomerii se scurtează, indicând viteza de îmbătrânire a fiecăruia dintre noi. Cercetătorii au descoperit că, într-un interval de zece ani, telomerii persoanelor cu venituri mai scăzute (mai puţin de 25.000 de lire sterline anual) au scăzut cu 7,7%, în vreme ce în cazul persoanelor cu o situaţie financiară mai bună, s-au scurtat cu doar 0,6%. Aceste rezultate au confirmat că factorii sociali şi viteza procesului de îmbătrânire sunt conectate.

O discrepanţă similară în evoluţia telomerilor s-a constatat şi în studiul comparativ al persoanelor care locuiesc cu chirie, faţă de cei care sunt proprietari de locuinţe, respectiv în cazul celor care se hrănesc corespunzător, faţă de cei care au un regim alimentar neglijent. După câte s-ar părea, aportul zilnic de fructe şi legume, asociat unui stil de viaţă sănătos şi, în mediul urban, unei condiţii sociale mai răsărite, chiar are un cuvânt de spus în prelungirea speranţei de viaţă.

 

Foto: SuperStock

Sursa: BBC News


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger