Studiu: limbile şi biodiversitatea merg mână în mână

0

Declinul lingvistic şi cultural este asociat pierderii biodiversităţii de către un studiu recent publicat de revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) şi realizat de o echipă de cercetători din SUA. Aceştia spun că 70% dintre limbile pământului se identifică cu zone de maximă biodiversitate de pe planetă.

 

 

Datele studiului arată că, pe măsură ce aceste ecosisteme diverse s-au degradat, în timp, cultura şi limba specifică fiecăruia dintre ele au dispărut ori sunt aproape să dispară. „Biologii estimează o rată de pierdere a speciilor de 1.000 de ori mai mare decât orice s-a înregistrat până acum în istorie, iar lingviştii prevăd că între 50 şi 90% dintre limbile lumii vor dispărea până la sfârşitul acestui secol”, notează autorii studiului. Conexiunile geografice între cei doi piloni, biodiversitatea şi limba (cultura), au mai fost identificate de alte studii, anterioare celui citat, arată autorul principal al cercetării, Larry Gorenflo de la Universitatea Penn State. Dar niciodată, până acum, nu s-a mers mai departe de o simplă plasare pe hartă a zonelor şi limbilor aferente.

„Noi ne-am folosit de date lingvistice îmbunătăţite pentru a avea o percepţie mai bună asupra modului în care limbile şi biodiversitatea au apărut împreună şi au co-existat şi pentru a înţelege extinderea geografică în ansamblu. Ne-am axat pe studiul zonelor mai mici, cu biodiversitate ridicată, precum parcurile naţionale sau alte habitate protejate. Aşa am ajuns să înţelegem, la nivel regional şi în detaliu, procesul de co-ocurenţă. Nu suntem siguri în privinţa cauzelor sale, dar se pare că biodiversitatea ar fi evoluat ca parte esenţială din diversitatea culturală şi viceversa”, a precizat Gorenflo pentru BBC News. În lucrarea lor, cercetătorii au subliniat că, din cele peste 6.900 de limbi vorbite pe Pământ, peste 4.800 au apărut în regiuni cu o biodiversitate extrem de bogată. În opinia lor, eforturile de conservare ar trebui să fie comune, atât orientate asupra păstrării ecosistemelor, cât şi asupra salvării limbilor şi culturilor. „Oamenii sunt şi ei parte din aceste ecosisteme”, subliniază Gorenflo.

 

Sursa şi foto: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger