Iluminatul stradal influenţează ecosistemele urbane

0

Un studiu publicat în revista Biology Letters şi realizat de o echipă de cercetători britanici arată că prezenţa luminilor de stradă schimbă în mod considerabil ecologia nevertebratelor târâtoare şi a insectelor care populează, în mod normal, suprafaţa solului.

 

 

Aproximativ 1.200 de astfel de vietăţi au fost capturate din zone aflate sub sau între felinare ori diverse alte surse de iluminare stradală, în regiunea Helston, Cornwall (Marea Britanie), de către oamenii de ştiinţă, pentru a fi studiate. Ei au remarcat faptul că prădătorii (care urmăresc nevertebratele) şi păsări sau alte vietăţi care se hrănesc cu resturi preferă să stea în apropierea luminilor stradale, chiar şi în timpul zilei. Studii anterioare acestuia au dezbătut modul în care populaţii locale tranzitorii de insecte, spre exemplu, pot fi influenţate de lumina stradală – cercetările s-au axat pe insecte zburătoare, mai cu seamă. Dar efectele iluminatului stradal asupra nevertebratelor de la sol nu au fost analizate, până în prezent.

Astfel că omul de ştiinţă Thomas Davies şi colegii săi de la Universitatea Exeter au purces la montarea unor capcane, 28 la număr, în zone aflate direct sub surse de iluminare stradală, dar şi în zone mai întunecate, aflate între două asemenea surse, pe o durată de trei nopţi la rând. Concluziile lor sunt că, sub lumină, mai multe insecte sau nevertebrate sunt capturate şi că, inclusiv în timpul zilei, vietăţi din categoria celor care se hrănesc cu resturi (păianjenii lupi, gândacii etc.) preferau proximitatea surselor de lumină stradală. „Acest studiu pare să indice că acele efecte nocturne, considerate pasagere, asupra comportamentului vietăţilor se transformă, de fapt, în preferinţe de habitat pentru durata zilei, de asemenea”, a spus Davies.

„Este uimitor, în fapt, să vedem de câtă vreme utilizăm iluminatul stradal şi mai cu seamă cel artificial şi cât de puţine studii s-au făcut în legătură cu impactul acestora asupra mediului”, a mai precizat cercetătorul, citat de BBC News. El susţine că studiul coordonat de el este doar unul preliminar, restrâns şi că este nevoie de cercetări mult mai ample şi pe rază mai largă pentru a defini cu acurateţe efectele asupra mediului ale iluminatului stradal. „Cel puţin în Marea Britanie putem vorbi de o criză de biodiversitate a nevertebratelor, dar ele sunt importante pentru servicii în ecosistem, cum ar fi polenizarea sau descompunerea materiei organice. Aşa că impactul iluminatului stradal asupra comunităţilor de nevertebrate ar putea fi extrem de important, ar putea fi problematic şi de asta trebuie să îl studiem, pentru că acum chiar nu ştim mare lucru despre el”, a mai declarat Thomas Davies.

 

Sursa: BBC

Foto: Dipity.com/Flickr

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger