China îi amenință cu moartea pe marii poluatori

0

Autoritățile chineze le-au dat tribunalelor puterea de a acorda pedeapsa cu moartea în cazurile grave de poluare, în încercarea de a domoli mânia publică în creștere privind pângărirea mediului, scrie Reuters. Această inițiativă vine la scurt timp după ce, la sfârșitul lui mai, noul președinte al Chinei, Xi Jinping, a anunțat sancțiuni pentru oficialii neprietenoși cu mediul, despre care crede că ar trebui trași la răspundere toată viața, și a spus că criteriile de promovare pentru membrii Partidului Comunist Chinez vor include și eforturile de protecție a naturii. 

În ultima vreme, chinezii s-au confruntat cu apă contaminată, mâncare toxică și aer poluat, condiții în care populația urbană cu stare începe să se opună tot mai mult politicii de creștere cu orice preț a Chinei. Statul a intrat de trei decenii pe panta ascendentă a dezvoltării economice, mediul devenind subiect de îngrijorare și protest în rândul oamenilor.

Acum, autoritățile anunță pedepse mai aspre pentru abaterile de mediu și întărirea legilor de protecție a naturii, urmând să aplice chiar pedeapsa cu moartea în cazurile cele mai grave. Practica nu e nouă pentru statul asiatic, care, potrivit grupurilor pentru drepturile omului, ar executa mii de oameni anual, mai mulți decât toate țările lumii la un loc, pedeapsa fiind aplicată de regulă pentru corupție și alte infracțiuni economice.

Totodată, potrivit Grist.org, se va reduce și nivelul daunelor care trebuie cauzate de un poluator pentru a fi judecat. De exemplu, o persoană poate fi condamnată dacă poluarea pe care o generează afectează grav o altă persoană; înainte, un incident de mediu trebuia să rezulte într-un deces pentru ca responsabilul să fie condamnat. În plus, deversarea substanțelor radioactive în surse de apă potabilă și rezerve naturale și incidentele prin care sunt otrăviți mai mult de 30 de oameni și care rezultă în evacuarea forțată a mai mult de 5.000 de persoane vor fi considerate infracțiuni de mediu pentru prima oară.

Până acum, guvernele regionale din statul asiatic au văzut în poluare un cost necesar al creșterii economice, mai ales sub presiunea industriilor poluatoare, deși 80% dintre locuitorii Chinei consideră că protecția mediului este mai importantă decât idealurile economice.

Foto: Râul poluat Jianhe din Luoyang, provincia Henan / China Daily/Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger