China avertizează ambasadele străine că e ilegal să publice date legate de poluarea ei

0

Ministrul adjunct pentru apărarea mediului din China, Wu Xiaoqing, a declarat într-o conferinţă de presă că este ilegal ca ambasadele străine să publice date privind nivelul de poluare a aerului din statul asiatic şi să se amestece în treburile sale interne, informează The Guardian. Asta în condiţiile în care prognozele oficiale chineze indică adesea un indice scăzut de poluare, în timp ce tweet-urile ambasadei americane susţin că situaţia este rea, periculoasă sau incredibil de rea (“crazy bad”).

 

Smog de Beijing/Flickr-kevin dooley

 

China a înăsprit standardele de monitorizare a calităţii aerului în ianuarie, însă mulţi dintre locuitorii Beijingului rămân sceptici cu privire la informaţiile oficiale privind gradul de poluare, scrie publicaţia britanică. În aceste condiţii, aproape 20.000 de follow-eri urmăresc pe Twitter datele alternativă furnizate de ambasada americană oră de oră şi măsurate cu echipament propriu. Prognozele oficiale anunţă o poluare uşoară chiar şi atunci când capitala chineză este învăluită în pâclă, în timp ce analizele americane indică niveluri alarmante.

“Potrivit convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice”, spune ministrul adjunct pentru apărarea mediului din China, “diplomaţii străini trebuie să respecte şi să urmeze legile locale, adică să nu intervină în chestiuni interne. Monitorizarea calităţii aerului din China şi publicarea de informaţii ţin de interesul public şi intră în sarcina guvernului. Consulatele străine din China care îşi arogă monitorizarea calităţii aerului şi publicarea informaţiilor online nu doar contravin spiritului convenţiei de la Viena, dar şi unor reguli importante de protecţie a mediului”.

Oficialul chinez a mai spus că este nedrept ca statul asiatic să fie judecat în funcţie de standardele Agenţiei Americane pentru Protecţia Mediului având în vedere faza actuală de dezvoltare în care se află China. Mai multe detalii puteţi afla pe The Guardian.

 

Puteţi citi şi:

Activismul online al cetăţenilor forţează autorităţile să vorbească despre poluarea aerului în China

Poluare record în Beijing


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger