VIDEO China, cel mai mare importator de lemn ilegal din lume

0

ONG-ul londonez Agenția pentru Investigații de Mediu a lansat un raport în care arată că statul asiatic este cel mai mare importator de produse de lemn din lume (din cauza protecțiilor stricte asupra propriilor păduri), dar și cel mai mare importator de cherestea obținută pe căi ilegale. În 2011, China a adus în țară cel puțin 18,5 milioane de metri cub de lemn ilegal finisat, evaulat la 3,7 miliarde de dolari.

 

Appetite for Destruction: China’s trade in illegal timber from EIA on Vimeo.

Aproape 50% din cheresteaua ilegală a venit din Rusia și 21% din Papua Noua Guinee, celelalte surse fiind Insulele Solomon (12%), Burma (4%), Congo (4%), Guineea Ecuatorială (2%) și Mozambic (1,5%). Potrivit raportului, setea de lemn a Chinei, care a generat o industrie uriașă de procesare a lemnului pentru construcții, despădurește Africa și Asia și naște conflicte locale, semn că Beinjingul trebuie să ia măsuri legislative urgente.

Raportul mai arată că firmele de stat din China joacă un rol important în furnizarea lemnului ilegal – o analiză pe anul 2007 susține că aproape jumătate din volumul de lemn tropical tăiat ilegal a fost asigurat în anul respectiv de companiile de stat. Potrivit estimărilor furnizate de Interpol, comerțul cu lemn ilegal depășește valoarea de 30 de miliarde de dolari.

Surse: Tree Hugger, Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger